Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule

Treba rozlišovať aj svoje pohnútky

Autority spoznáme podľa ich skromnosti a rešpektovania iných

Nik nemôže všetko vedieť

Omylnosť autorít

Niet takého človeka, ktorý by sa nikdy nepomýlil, nikdy neurobil niečo zlé. Nositeľ autority preto vôbec nemusí mať úmysel zvádzať. Nemusí ísť ani o výslovné nahováranie na zlo, alebo dokonca o jeho prikazovanie. Pokušením pre tých, ktorý si ho ctia, ktorí v ňom vidia svoj vzor, môže byť každé jeho vlastné zlyhanie, každý omyl, každý jeho hriech.

Strata autority

Ľudia sa menia. Niekto mohol byť kedysi autoritou, ale dnes už nemusí byť. Môže hlásať čosi nesprávne, možno aj celkom opačné; dávať zlý príklad, prípadne vyžadovať podriadenie mimo svojej kompetencie.

Duchovné autority (kňaz, spovedník, kazateľ, duchovný vodca)

Tu sa môžu vyskytnúť viaceré pokušenia. Ide o nerešpektovanie ich rozhodnutia, rady a príkazy, pre ich osobné nedostatky. „Čo mi má taký človek rozprávať, akurát naňho dám!" Pán Ježiš s tým počítal a aj vyriešil: „Preto robte a zachovávajte všetko, čo vám povedia, ale podľa ich skutkov nerobte: lebo hovoria, a nekonajú. (Mt 23:3) Ak ide o oprávnenú stratu dôvery u spovedníka, treba si nájsť iného.

Ospravedlňovanie sa chybami duchovných

Objavuje sa aj rafinovaný sebaklam, ktorý zveličuje chyby duchovných, aby sme nemuseli brať vážne ich napomínania. Koľkokrát sa tým ospravedlňujeme, že veď on to tiež tvrdí, alebo robí. Ale pritom nevieme, ako práve tieto výroky a činy posudzuje Boh. Ba ani o tom neuvažujeme. Je možné, že sa už dotyčný práve za to kajá, na čo sa my odvolávame.

Prílišný obdiv

Opačné nebezpečenstvo hrozí, ak sa niekto príliš naviaže na osobu a stane sa jeho nekritickým napodobňovateľom dokonca aj v zlých názoroch a vlastnostiach.

Norma mravnosti

Je chybou ak kohokoľvek z ľudí urobíme normou mravnosti, či dokonca svätosti. Pritom sme pozvaní k niečomu väčšiemu, dokonalejšiemu, vyšším veciam. Máme ísť k vyšším veciam. Pomôžme si prirovnaním zo športu. Tréner nemusí skočiť ani meter, ale môže zverenca natrénovať na svetový rekord.

Nabudúce: Rozmýšľať vlastnou hlavou

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.