Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule 

Osobnosť odolá okoliu

Dieťa sa usiluje pretvárať okolie podľa seba

Mnohí sa domnievajú, že okolie je pre nich nepriateľské 

Formujeme si okolie

Počas poradenstva pre manželov som zistil, že jedná stránka (častejšie žena) považuje manželstvo za veľmi problémové, druhá stránka za „normálne“. Samozrejme rolu tu zohráva optika a nároky manželov.

Pozoruhodné je, že takto protichodne bývajú hodnotení tí istí ľudia. Z toho istého kolektívu jeden hovorí, že má výborných kolegov, a druhý tvrdí pravý opak. V tom istom činžiaku má jeden dobrých a druhý iba zlých susedov. Bude to teda hádam tak nejako, ako s tými deťmi (-minulá úvaha). Ľudia vycítia, čo si voči komu môžu dovoliť a podľa toho sa správajú. Aj keď to neplatí absolútne, bolo by hádam užitočné uvažovať, či niektoré pokušenia z nášho okolia sami neprovokujeme a neživíme. Či okolie neodpovedá na naše zlé správanie.

Dá sa formovať naše okolie?

O Johanke z Arcu je známe, že v jej prítomnosti sa drsní vojaci správali, ba aj vyjadrovali slušne. Nevieme, čím to docielila. Ale určite svojimi reakciami, jednoznačným postojom.

Prečo si voči niekomu „dovoľujú“?

Keby sexuálni zvodcovia (aj zvodkyne) narážali na rázny odpor, možno by si netrúfali pokračovať. U koho vycítia zjavný nezáujem o takýto vzťah, s tým si ani nezačínajú. Kto sa teda ponosuje na množstvo zvodov a ich neodbytnosť, mal by kriticky posúdiť silu a rozhodnosť svojho odporu. A mal by sa dobre pozrieť do svojho vnútra, či tam neprechováva tajnú túžbu po nejakom sexuálnom dobrodružstve. A samozrejme musí prehodnotiť svoj slovník, dvojzmyselné vyjadrovanie, vyzývavé oblečenie... „Nedefinovateľným spôsobom to z človeka cítiť. Je to niečo ako pach, ktorý sa nedá skryť“ – napísala Viktória Montana (Dom na skale).

Čo sociálne siete?

Sú tu priami provokatéri a zvodcovia. Niektorí sa predvádzajú – zdanlivo nevinne, ale dosť „okato“ vysielajú signály o svojich chúťkach. To nechám na psychoanalýzu žiakom sexuológa S. Freuda. Niektorým známym to aj píšem. Čo je šokujúce, niekto zverejňuje zbožné (až gýčové) sväté obrázky a vzápätí hlúpo provokuje.

Sexualita nie je jediným pokušením prostredia. Čo s ohováraním a osočovaním?

O tom nabudúce.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.