Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule

Kto žije v atmosfére obdivu má problém ostať pravdivým a uznať svoje nedostatky

Neustále chválenie ohrozuje zdravý vývoj detí, dobrých žiakov, vedúcich i umelcov

Riešením je sebareflexia a následná askéza

Osobnosti, ktoré odolajú a nespyšnejú, pomáhajú povstať iným.

 Vplyv nepriateľského prostredia

Žiť v atmosfére zlomyseľných klebiet, podozrievania, podrazov a vyhrážania, nie je jednoduché. Zvádza k prirodzeným ľudským reakciám, teda k odplate.

Ako takéto okolie deformuje?

V takej situácii človek nazýva pomstu spravodlivosťou a nájde si tisíc dôvodov na svoje konanie. Ak je aj veriaci presviedča sa, že akurát na tento jeho prípad neplatia evanjeliové zásady; ani Pán Ježiš to od neho nežiada. Ťažko je prijať takýto údel a snažiť sa podobať Ježišovi a správať sa ako on.

Čo nám môže v takom prostredí pomôcť?

Jediný mysliteľ, ktorý žiada odpustiť aj nepriateľom a dobre robiť, ktorí nám zle robia je Ježiš. Je treba sa o to aspoň pokúsiť, prinajmenšom to brať ako výzvu k nasledovaniu Krista. Skúsenosti tých, ktorí sa o to snažili, hovoria, že je to možné a oslobodzujúce.

Dôsledky života v hneve a nenávisti

Jeden pán sa sťažoval na neprajné prostredie. Keďže sa mi nejavil ako veriaci, hovoril som mu o potrebe odpustenia z psychologických dôvodov. Hovoril som mu o nebezpečenstve psychosomatických ochorení, ako sú žalúdočné vredy, vysoký tlak, onkologické ochorenia... Pozrel sa na mňa ako na jasnovidca, prikývol a priznal, že ide práve na onkologickú operáciu až do Nemecka – bol dobre situovaný.

Ako môže pomôcť askéza

Pomôžem si analógiou z kontaktného športu – hokeja. Pri ňom hráči často riešia problémy „ručne a stručne“; v tomto prípade „rukavice dole a rozdajme si to“. A nasleduje bitka. Čo však môžeme niekedy vidieť? Strelec gólu je súpermi veľmi tvrdo, až bolestne atakovaný. Niekedy aj po strelení gólu. On neodpláca, dvíha ruky a teší sa. Ani nežiada vylúčenie súpera. Prečo? Mal pred sebou cieľ, streliť gól, raduje sa, objíma so spoluhráčmi. Dokonca sa cíti byť nad súpermi a je preto veľkorysý. Askéza vytvára silné osobnosti. Tie majú tiež svoj cieľ, nepozerajú na rany, idú dopredu. Žabomyšie vojny nechávajú na iných (malých a slabých?).

Nabudúce: Ľahostajne a nevšímavé okolie




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.