Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule

Okolie strháva aj do morálneho bahna

Dôvodom je snaha prispôsobiť sa

Askéza pomáha odolať negatívnemu prostrediu

Osobnosti, ktoré odolajú nespyšnejú a pomáhajú povstať iným.

Vplyv dobroprajného prostredia

Veľkým pokušením je vychvaľovanie a uznanie, aj keď je dobre mienené. Keď niekto žije v atmosfére obdivu, ťažko mu je ostať pravdivým, nevie uznať svoje nedostatky.

Kto je najviac v nebezpečenstve?

- Malé dieťa.

Ak je len chválené vyrastie z neho narcista, manipulátor a je nešťastím pre okolie a v konečnom dôsledku i pre seba.

Veľkú chybu robia najmä matky. Bolo to vidno v druhej vlne pandémie, keď sa matky vyhrážali: „Ak niekto bude špárať môjmu dieťaťu v nose, budem ako tigrica a polámem mu ruky“ – doslovný citát z FB. Preto ich možno nazvať tigrice s opičou láskou (- známy pojem v psychológii). Neuvedomujú si, ako deformujú svoje detí podľa hesla: „Svet je zlý, bude moriť, tak nech majú radosť aspoň pri mne“!

- Dobrý žiak.

Ak je neustále chválený a uprednostňovaný, často sa nenaučí pracovať na sebe. Je známe, že na vysokej škole (a potom i v živote) lepšie obstoja priemerní žiaci, ktorí majú disciplínu a sú naučení pracovať. Preto sa prikláňam k názoru, aby nadané detí mali osobitné triedy.

- Vedúci pracovník

Líškajú sa mu podriadení a môže dôjsť k zlomeniu osobnosti. Do postupu bol dobrý kolega a naraz je z neho čudo. Poza chrbát na neho všetci frflú, do oči sa mu zaliečajú.

 - Umelci

Je známe, že mnohí umelci vyhoria a skrachujú v osobnom živote. Je to prirodzené. Často je to zjavné u populárneho speváka. Niekto mu zloží text, hudbu, v štúdiu mu pieseň doladia a on ju s plejbeku „zaspieva“. Poslucháči sú vo vytržení. Pri troche sebareflexie si uvedomí, že je oslavovaný kvôli tomu, čo dostal ako dar. Vyhorí. Mnohí potom osobnostne skolabujú, ak nezačnú robiť niečo osožné, napríklad charitu.

- Riešenie:

Ak som chválený musí mi v mozgu zablikať svetielko – pozor! Je to veľmi potrebné. Vidíme koľkí sa aj na sociálnych sieťach predvádzajú len preto, že im neúprimne lichotia ako „dobre vyzerajú“.

Základom askézy je uvažovanie nad sebou: Som taký, za akého ma pokladajú? Som taký, akým mám byť? Až potom môže nastúpiť vôľa so snahou niečo so sebou robiť.

Aj pokušenie dobroprajného okolia môže mať pozitívnu stránku. Úcta, nech je akokoľvek prejavovaná, má slúžiť ako podnet, aby som si ju zaslúžil a mal skutočne úctu k svojmu postaveniu.

Nabudúce: Nepriateľské a ľahostajne okolie




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.