Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule

Dobré okolie by malo motivovať

Dobré okolie môže deprimovať a viesť až k osočovaniu

Okolie na našej úrovní vyvoláva snahu vyniknúť, ukázať prevahu

Snaha prispôsobiť sa okoliu

Snaha o prispôsobenie sa iným, vedie k splynutiu. Je to nielen strata osobitosti (osobnosti), ale privádza k zničeniu života. Množstvo mladých si pokazilo život, lebo sa dali strhnúť k alkoholu, drogám, sexuálnej neviazanosti. Množstvo z nich stratilo morálny kredit len preto, že sa hanbili priznať, že ešte nemali sex, neboli opití... Mnohí sa tak vrhajú do morálneho bahna.

Čím to je?

Nie je to jednoduché zodpovedať. Zapodieval sa tým už Aristoteles (384 – 322 pred Kristom), ktorý to vyjadril známou vetou: „Homo zooom politikon“ (človek tvor spoločenský). Človek sa chce socializovať, niekde patriť a často sa dá strhnúť k tomu, čo „sa nosí“. Množstvo ľudských trosiek a rodinných tragédií spôsobila práve snaha prispôsobiť sa. Anorektičky snahou kopírovať modelky, sú toho bolestným dôkazom.

Ako na to?

Max Kašparů v jednej prednáške hovorí: „Cítiš sa byť zakomplexovaná? Príď domov, všetkých zvolaj, postav sa doprostred a povedz – To som ja, som Boží originál, berte ma takú, aká som.“ Je potrebné prijať sa! Aj to je askéza (Viď askéza 13.)

Čo ak jedinec obstojí a horšie okolie ho nestrhne na svoju úroveň?

Môže to zvádzať k povýšeneckému postoju, k namyslenosti, k pohŕdaniu, k pýche. A pritom mu to má slúžiť ako podnet k vystupňovaniu zachraňovacieho úsilia, k väčšej angažovanosti podľa hesla: Ja nechcem byť taký! A nielen to, má im pomáhať! To bola cesta mnohých svätých, ktorí sa vrátili do toho prostredia, aby im pomohli.

Nabudúce: Dobroprajné okolie




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.