Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule

Pokušenia vyzerajú (spočiatku) nevinné

Sexualita vo fantázii a ipsácia sú nedôstojné človeka

Pozor na náhradu za obetu

 Vonkajší vzhľad, krása, telesné chyby, môžu byť zdrojom pokušení.

Pýtal som sa priateľa na spoločnú známu, ktorá sa chce dostať do vrcholovej politiky. On: „Dobre, že sa nedostala do parlamentu, lebo si je príliš vedomá krásy a zneužíva to pri kontaktoch, flirtuje“. Jej pekný výzor – či je objektívny, alebo si to len myslí - je pre ňu pokušením.

Krása ako pokušenie

Príkladom sú „zlatokopky“, ktoré zvádzajú solventných pánov a na tom stavajú svoj život. Vidíme to aj na sociálnych sieťach. Niekedy ide priamo o zvádzanie v málo zakrývajúcom oblečení. Často sa objavuje predvádzanie sa (u mužov i ženách) s očakávaním pochvaly.

Pokušenia z strany sledovateľov

Ak ide priamo o sexuálne výzvy – pokušenie je jasné. Niekto si však dáva foto v domnienke, že dobre vyzerá. Sledovatelia sú v pokušení posudzovať, pozerať sa na nich zvrchu („Ten, - tá, si o sebe ale myslí...!“). Tiež ich to zvádza falošne laikovať, pochváliť a pritom si myslieť svoje. Ak ich nedokážeme upozorniť povedaním pravdy, aspoň nebuďme falošní. Ak ste ich priatelia, buďte k ním úprimní, hoci to nie je ľahké! Uvedomil som si, keď som upozornil niektorých žiakov. Rodičia by to mali považovať za povinnosť.

Pokušenia z telesného nedostatku

Duchovný nedostatok si žiaľ neuvedomujeme, telesný až príliš. Ľudia poznačení telesnou chybou, bývajú alebo zlomyseľní až zákerní, alebo mimoriadne šľachetní. Kto má odpudzujúci vzhľad prirodzene ho to zvádza k závisti a nenávisti voči iným.

Veľkosť postihnutých osôb

Vnútorné kvality však môžu natoľko prevládať, že okolie prestane vnímať vonkajšok. Kto to pochopí, zmobilizuje všetky svoje sily na vybudovanie krásy ducha. A preto sa asi medzi telesne postihnutými takmer nevyskytujú priemerní. Buď zanevrú na svet, rezignujú, alebo postihnutie im pomohlo vyrasť v osobnosti.

Sebadisciplína – to je vlastne askéza

Veľa je toho, čo nás ohrozuje. Ale musíme si uvedomiť, že mnoho sme si sami zavinili, alebo aspoň značne sťažili. Každým ústupkom, každým hriechom dávame pokušeniam viac priestoru, vpúšťame ich do svojho vnútra a dovolíme im pôsobiť v nás.

Pokušenia sa dajú premôcť

Keď chcel Boh zachrániť Kaina pred hriechom, takto k nemu preho­voril: „Prečo sa hneváš a prečo tvár tvoja sklesla? Ak dobre robíš, môžeš sa vystrieť, ak však nedobre robíš, číha hriech pri dverách a sleduje ťa jeho žiadostivosť; a predsa, ty ju máš ovládať:" (Gen 4, 6-7). A tu sme opäť pri askéze.

Nabudúce: Nenariekaj, neľutuj sa!




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.