Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule

Plne rozvinutý človek má bohatý citový život

Sú aj dôvody srdca

Najmocnejším citom je láska a jej opak - nenávisť.

 Čo je vášeň?

Prehĺbený a zosilnený cit trvalého charakteru je vášeň. Dalo by sa povedať, že je to čosi ako energia. Inými slovami vyjadrené - je to oduševnenosť, zápal, nadšenie pre niečo.

Využiteľnosť vášni

Čím by bol vedec bez vášnivého záujmu o svoj odbor! Dá sa to povedať o všetkých činnostiach človeka. Vynikali v tom svätci, ktorí sa oddali apoštolskej činnosti, životu podľa evanjelia s plnou vášnivosťou. Bez vášnivej lásky, vernosti a obetavosti, vytrvalosti, človek ťažko niečo dokáže. Moce sa od ničoho k ničomu.

Riziko vášne

Je síce pravda, že aj množstvo tragédií má na svedomí vášnivá nenávisť, pomsta a krutosť. Či je vášeň silou tvorivou alebo ničivou, závisí od jej zamerania.

Vášne pod kontrolou

O vášňach výstižné hovorí P Garrigou-Lagrange: „Kto chce ovládať koňa, potrebuje raz uzdu, inokedy bič." Bolo by treba pridal ešte toľko, že smer cesty musím udávať vždy ja a nie ten kôň. Vášne mi musia slúžiť na ceste k dobru (svätosti), nesmú ma z nej zviesť.

Ako bez vášni?

Kto necíti v sebe vnútorný oheň, ktorý by mohol zapriahnuť do svojej činnosti, musí sa k nej nútiť. Pôjde zrejme pomalšie, ale môže dôjsť bezpečnejšie do cieľa ako ten, kto veľkú nálož energie nedokáže disciplinovane využiť (neovláda koňa).

Neutralita vášni

Vášne nie sú ani dobré, ani zlé. Kto ich nemá, nech nezávidí tomu, kto ich má, lebo udržiavať ich na uzde nie je vždy ľahké. Ale kto ich má, nech sa neponosuje, ani nevyhovára. Dá sa predsa bezpečne a opatrne jazdiť aj s vysoko výkonným motorom, hoci je isté, že ten pretekársky väčšmi zvádza k hazardovaniu. „Nič veľké bez veľkej vášne," napísal M. Scheler a dodáva, „všetko veľké bez afektu."

Nabudúce: Afekt




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.