Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule

Extrovert - sangvinik je človek výkonný, zabúdajúci na seba, schopný strhnúť, organizovať, viesť.

Má problémy zvládnuť kritiku

Extrovert je prínosom pre svet, ak svoje dary dáva do služieb dobra

Pokušenia extroverta

Nie každý extrovert je vodca, ktorý udáva smer ostatným. Tento typ zvykne byť ovplyvniteľný a závislý od mienky väčšiny.

Prečo je náchylný na davovú psychózu?

Lebo má rád spoločnosť, chce v nej hrať prvé husle. Preto drží krok s módou, nielen navonok, ale aj v názoroch a v morál­ke. Uznáva a vyznáva to, čo väčšina. Ak sa zmení mienka jeho mikroklímy, alebo ak sa dokonca „zmenia časy", aj on hravo mení vlastné zásady. Pokiaľ žije v ušľachtilom prostredí, preberá jeho ná­zory a dokážu ich uviesť do života. Ale tak isto sa zachová v prostredí amorálnom. Volanie partie má nad ním veľkú moc.

Kontakty ako problém?

Ľahké nadväzovanie kontaktov a zhovorčivosť extrovertov môže byť tiež výbornou vlastnosťou, ale je tu zas nebezpečenstvo ľahkovernosti a indiskrétnosti. Taký človek nepovie len to, čo nevie. Rozhovory extrovertov nebývajú obzvlášť hlboké a ich vzťahy nebývajú trváce. Prirodzená vnímavosť zvádza k nesústredenosti. Bezstarostnosť môže vyústiť až do cynizmu. Na rozdiel od introverta sa nevie vcítiť. Chýba mu empatia.

A čo extrovert - cholerik?

Cholerik je labilný extrovert. K neuroticizmu sa približuje svojím nepokojom a hlavne nedotklivosťou. Je väčšinou optimista, čo je v podstate dobrý sklon. Vidieť všetko skôr z dobrej stránky je výhoda. Skrýva však v sebe pokušenie k ľahkomyseľnosti. Spolieha sa, že všetko musí dobre dopadnúť. Jeho nestálosť, impulzívnosť, výbušnosť a útočnosť spôsobujú konflikty.

Cholerikova bojovnosť

Cholerik má vždy niekoho alebo niečo, proti čomu vybíja svoju energiu. Môže to byť človek, idea, hnutie, systém, na čo možno aspoň nadávať, keď už nie s nim bojovať. A keďže extroverti sú aktívni a bývajú vytrvalí až do zaťatosti, dokážu byť fanaticky horlivými. Keby svoju útočnosť nasmerovali proti hriechu, predovšetkým v sebe a až potom okolo seba, dokázali by veľké veci. Špeciálne pokušenie tohto typu je však v tom, že nebojuje za vlastné zdokonalenie, za uskutočnenie Kristovho evanjelia, ale proti skutočným či domnelým nepriateľom.

Ak nepraktizujú askézu, nereformujú seba, ale všetko možné. Svoje nedostatky ospravedlňujú poukazovaním na chyby iných a bojovaním proti nim.

Nabudúce: Pokušenia extroverta 2




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.