Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule

Každý človek je osobitý, predsa sa niektoré povahy v niečom podobajú.

Introvert je zameraný do svojho vnútorného sveta.

Introverti bývajú náladoví, precitlivení, podliehajú strachu a úzkost

Introvert pod mini-drobnohľadom

Ako každá povaha aj introvert má svoje plusy a mínusy. Kvôli prehľadu by bolo najvhodnejšie dať text do dvoch stĺpcov, ale tu to neviem tak urobiť. Pokúsim sa to takto v texte:

Introvert vo vzťahu k okoliu

- Mínusy:

Introvert flegmatik a melancholik podlieha nebezpečenstvu, že stratí záujem o okolitý svet. Ak sa príliš zahľadí do seba, nezbadá biedu, ktorú treba odstrániť. Prejde nevšímavo okolo chudáka, ktorý potrebuje pomoc. Nie že by nechcel pomôcť, ale možno práve rieši nejaký svoj vnútorný problém a vtedy nič okolo neho nejestvuje. A tak napokon ustrnie v sebeckom postoji, ktorý ale bude vyzerať celkom zbožne. Kvôli vlastnému pokoju a pohodliu pripustí aj zlo.

– Plusy a mínusy sa preplietajú:

Dáva si pozor, aby nenarazil, preto neriskuje. Nie je to typ bojovníka, a preto ustúpi, aj keby nemal, len aby si nenarobil nepríjemnosti. Jeho obozretnosť ho zvádza k nerozhodnosti.

Vyrovnanosť sa môže stať nadradenosťou a neschopnosťou vcítiť sa do situácie druhého. Je natoľko zdržanlivý, že sa nedokáže pre nič oduševniť. Má ťažkosti pri nadväzovaní kontaktov, takže nevletí strmhlav do pokušení sveta. Ale je až po krk v pokušení k seba-ľutujúcej a neplodnej osamelosti. Jeho rezervovanosť sa zdá výhodou, lebo dokáže byť diskrétny, nevytára všetko, čo vie. Ale robí mu problém dať nahliadnuť do svojho vnútra, rozprávať o svojich záležitostiach. To je zas prekážkou pri duchovnom vedení.

- V neomylnosti mimo?

 Pri svojej prirodzenej orientácii do seba ostáva introvert väčšinou sám so svojim jednostranným pohľadom, takže sa sotva vyhne omylom. Ak sú jeho zásady správne, je výhoda, že im dokáže byť verný bez ohľadu na mienku okolia. Ak predbehol dobu, vydrží aj silný nápor protichodných názorov. Ale ostane skostnateným čudákom, ak doba predbehla jeho.

Nabudúce:

Introvert – Askéza pare introvertov.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.