Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule

Nie je dôležité čo sme z našej povahy zdedili, čo nadobudli, ale ako svoj naturel zvládame

Každý človek je neopakovateľné indivíduum.

Medzi typmi sú značné roz­diely a preto sú rozdiely aj medzi pokušeniami

Čo sa považuje za základné pokušenia z povahy?

Objavujú sa úplné protikladne.

  1. Pokušenie považovať svoju vlastnú pova­hu za obzvlášť nepriaznivú a tým ospravedlňovať pády a malý pokrok. Je to nariekanie nad povahou a následná rezignácia, podľa hesla: „Ja to nezvládnem, som aký som“.
  2. Pokušením rovnako nebezpečným je, považovať svoje vlastnosti za výhodné. Nezbadáme, že sme otravní, neznesiteľní a nič s tým nerobíme, lebo sa „vyhrievame na slniečku svojej dokonalosti“.

Zlatá stredná cesta?

Ideálne by bolo byť kdesi v strede, ale niet človeka, ktorý by bol ušetrený od krajnosti.

Iba jeden bol taký - Ježíš. Nebol cholerikom, hoci sa rozčúlil na predavačov v chráme. Bol nežný a plný súcitu k trpiacim, ale nebol melancholikom. S dokonalým pokojom reagoval na invektívy, ale nie preto, že by bol flegmatikom. Stále sa zaujímal o problémy druhých, ale nevynechal príležitosť utiahnuť sa do samoty v modlitbe. Nebol pesimistom, hoci často spomínal budúce utrpenie - vlastné i svojich nasledovníkov. Nebol však ani snívajúcim optimistom, bral všetko reálne.

Mnohí zurvalci sa ospravedlňujú poukázaním na Ježišov hnev. Ako to bolo?

Keď Ježiš Kristus vyhnal predavačov z chrámu, nerobil to v afekte. Potvrdzuje to fakt, že Pán Ježiš si všetko popozeral, odišiel do Betánie a na druhý deň urobil poriadky. Pri druhom robení poriadku v chráme nezabudnime na detail; uplietol z povrazov bič, teda robil rozvážne, nie v afekte.

Ježíš nepatrí k žiadnemu typu, je dokonalým stredom. Je naším ideálom. My však prirodzene inklinujeme ku krajnostiam. Musíme teda k tomuto ideálu ísť cez prekonávanie pokušení vlastnej povahy. A zas sme pri askéze!

Čo nám k tomuto hovorí Ježiš?

Povedal podobenstvo o talentoch, ktoré sa dá aplikovať aj na dary povahy, ktoré niekto využije a niekto zakope. V pláne Stvoriteľa sa však počíta s každým jednotlivcom. Niekto má priaznivú, iný menej priaznivú kombináciu povahových vlastnosti, záleží od toho ako ich usmerňujeme a využívame pre dobro iných.

Nabudúce:

Extrovert - introvert




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.