Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule: 

Pokušenia zľahčujeme

Zlo nemá samostatnú existenciu, je to nedostatok dobra

Z pokušenia nepochádza hriech, ako keď zo semena vyrastie rastlina.

Pokušeniu možno odolať 

Človek v službách zla 

Fero, kde ideš? – Na pivo; Dobre, tak idem aj ja, keď ma tak presviedčaš. Tento krátky dialóg vyjadruje ako závislý človek ľahko podľahne pokušeniu, presnejšie už náznaku pokušenia. Preto kladieme otázku:

Ako môžeme byť službách zla?

K môjmu prvému šéfovi prišla jeho teta, inteligentná, múdra dáma a rozhovorila sa: „Mladá slečnu od susedov išla na prijímačky do Bratislavy a keďže tam mal cestu ďalší sused, 42 ročný otec 3 detí, zobral ju. Bola som prekvapená ako bola suseda oblečená, preto som jej vysvetlila, žeby sa nemala tak výstredne obliecť a na 120 km ceste toho pána dráždiť“. Neriešme či spomínaná dáma mala do toho zasahovať, či nie, skôr, či je to naivita slečny, či úmysel, alebo je taká doba, tak sa všetci obliekajú

Paradoxy doby

Pritom čím ďalej tým viac preniká aj do nášho právneho poriadku pojem „sexuálne obťažovanie“.

Definícia:

„Sexuálne obťažovanie je verbálne, neverbálne alebo fyzické správanie sexuálnej povahy, ktorého úmyslom alebo následkom je alebo môže byť narušenie dôstojnosti osoby a ktoré vytvára zastrašujúce, ponižujúce, zneucťujúce, nepriateľské alebo urážlivé prostredie“. Nasleduje vysvetlenie: „Medzi neverbálne správanie sexuálnej povahy, ktoré je neželané, patrí napr. obkukovanie, poškuľovanie, žmurkanie či oplzlé sexuálne gestá“.

A tu si môžeme položiť otázku v súvislosti s vyššie povedaným: Kto koho pokúšal?!

Zovšeobecníme problematiku: Nie je pokúšanie iných aj predvádzanie sa na sociálnych sieťach? A nepatrí tu aj nevhodné obliekanie sa?

Nezužujme pokušenie iba na alkohol a sex!

Poznáme 10 Božích prikázaní. Sex je tam až na 6. mieste. Číslo šesť znie v latinčine sex. Ide teda o veci 6. Božieho prikázania. V službách zla sme však aj vtedy a možno omnoho viac, ak nemáme úctu k Bohu - Stvoriteľovi, nezasväcujeme mu sviatočné dní, neuctíme rodičov, nechránime život svoj a iných i život nenarodených, keď sa neprávom obohacujeme. Akým strašným pohoršením je, že mnohí ľudia, detí zomierajú od hladu...

Ako nebyť v službách zla?

Bude dobre, na základe ďalších prikázaní, zakončiť skôr pozitívnym apelom: Chcem chrániť majetok iných, i náš spoločný – prírodu. Chcem mať v úcte iných, rodinu...  Čo tak deliť sa s dobrom, nie s pokušením!

Nabudúce:

Pokušenia od zlých duchov




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.