Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule

Opis pokušenia prvých ľudí je psychologicky geniálny

Hriech spočíva(l) v spochybnení Božieho slova

Boh napriek hriechu hľadá človeka

Zľahčovanie pokušení

Rajské pokušenie je prototypom všetkých pokušení.

Prečo pokušenia?

Človek je jediné známe bytie (okrem anjelov), ktoré má slobodnú vôľu a nekoná iba na základe inštinktov a pudov (ako zvieratá) a zákonitosti (ako príroda). Človeku je daná možnosťou voľby medzi láskou k Stvoriteľovi, alebo láskou k sebe. Hovorili sme o tom už častejšie. (Amor Dei usque ad contemptum sui. Amor sui usque ad contemptum Dei. V preklade: Láska k Bohu až po potlačenie seba. Láska k sebe až po potlačenie Boha.)

 „Psychológia“ pokušení – jeho zľahčovanie

„Aha, riskoval som, a nič sa mi nestalo!" „Fajčím tridsať rokov, a som zdravší ako nefajčiari." „Žijem v cudzoložstve, a predsa požívam všade vážnosť". „Pozri na moju životnú úroveň. Tak sa nikdy nebudeš mať, ak ostaneš taký hlúpy, že všetko rozdáš a sebe nič nedopraješ." „Kde dôjdeš so svojou čestnosťou?“ Veď to poznáme. A kto nie je tak pokúšaný?!

Kde sa zobralo zlo?

Zlo nemá samostatnú existenciu, nedá sa vytvoriť. Zlo nie je bytie. Je to nedostatok dobra. Podobne ako sa nedá urobiť tma, ktorá je nedostatkom fotónov. Dá sa iba zabrániť prístupu svetla a znemožniť jeho vnímanie. Každé zlo je pokazené, alebo znemožnené dobro. Preto nepotrebuje tvorcu, nemá pôvodcu. Aj zlí duchovia sú Božím stvorením. Boh ich stvoril dobrých a slobodných. Rozhodli sa proti Bohu, hoci ich k tomu nik nezvádzal, nemal kto. Možnosť rozhodnúť sa ináč ako pre dobro, je daná v samotnej slobode. Bez toho by sloboda bola iluzórna. A dobro by stratilo cenu. Boh by nebol láska! Boh miluje slobodu, ktorá je základ lásky.

Kto je pokušiteľom k zlému?

Z padlých anjelov sa stali zvodcovia, rovnako aj z hriešnych ľudí. To je dôkaz, že hriech vlečie za sebou celú reťaz následkov. Je to preto, lebo zľahčujeme nebezpečenstvo pokušenia. Vidíme to i na sociálnych sieťach. Ani si neuvedomujeme akým pokušením pre mnohých je napríklad zdieľanie demonštrácii proti opatreniam, ktoré nás majú chrániť. To nehovorím o šírení podvodných, manipulačných správ (hoaxov).

Dá sa pokušeniu odolať?

Ak sa stretneme s pokušením, neznamená to, žeby z neho pochádzal hriech, ako keď zo semena vyrastie rastlina. Áno, hriech sa stáva pokušením pre iných, ale vždy je možné odolať mu.

Nabudúce:

Človek v službách zla.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.