Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Pri sebaovládaní je dôležitá výchova, ale nie rozhodujúca.

Sebaovládanie pomáha k nadvláde nad lákadlami a hrozbami.

Askéza pomáha budovať osobnosti nezlomného ducha – ozajstných hrdinov.

Dôkazom toho sú i „väzni svedomia“, hrdinovia, ktorých má Slovensko veľa.

 Sebaovládaním k náprave

Hovorili sme o potrebe cvičiť sa v ovládaní, aby sme zvládli prípadné ťažkosti, do ktorých sa dostaneme. Nemôžeme sa síce cieľavedome pripraviť na zvládnutie každej situácie, ale podobne ako pravidelný tréning a otužovanie posilňuje celý organizmus a robí ho odolnejším proti rôznym ochoreniam, askéza posilňuje vôľu v každom smere. Toto je akoby prvý, celkom prirodzený a logický dôvod na odriekanie dovoleného. Nemôže totiž vedieť, aké nebezpečenstvo na nás číha možno už zajtra. "Preto kto si mysli, že stojí, nech si dáva pozor, aby nepadol" (1 Kor 10,12) – odkazuje nám Pavol. Platí to teda aj pre toho, kto ešte nikdy v ničom nezlyhal. Kto sa však odváži k takým prirátať?

Dnes budeme hovoriť o situácii, keď sme pre nedostatok ovládania uškodili sebe, alebo iným.

 

Čo ak sa človek neovládal a dostal sa „mimo“?

Nie každý sa vypracuje na osobnosť, ale môže sa spamätať a niečo so sebou urobiť. Sebaovládanie je potom nápravou, teda snahou dobehnúť, napraviť čo sa dá.

Miesto tréningu v ovládaní sa, pokánie?

Presne tak. Tu je ďalší dôvod pre asketický život; už nie iba ako tréning, ale ako pokánie.

 Pokánie je zmena, návrat, keď sme sa odklonili od správneho smeru. Čo urobí človek, keď zistí, že nasadol do nesprávneho vlaku, že prešiel kus cesty opačne? Ak mu veľmi záleží na tom, aby došiel včas, je ochotný zaplatiť taxík alebo pustiť sa krížom peši hoc aj cez ťažký terén. Za normálnych okolností by na túto cestu nemusel vynaložiť tak veľa peňazí, námahy, podstúpiť toľké útrapy. Ale musí nejako dobehnúť' stratený čas. Ak človek rozbije milovanej osobne vzácnu vázu, stratí knihu, zaplatí aj raz toľko, zriekne sa čohokoľvek, len aby škodu nahradil a milovaného si udobril. Urobí aj to, čo by inak nemusel, len aby zachránil ohrozený vzťah. A tu máme ďalší podnet k odriekaniu bežne dovolených pôžitkov a k prijatiu nejakých ťažkostí naviac.

Ako začať?

Najskôr je potrebné zastaviť sa, pouvažovať nad minulosťou a nasmerovať sa. Nebudem tu rozoberať teórie. Poďme na konkrétny príbeh.

Jeden malý podnikateľ sa dostal do ťažkostí a musel zrušiť firmu. Keďže bol čestným, s veriteľmi sa dohodol na splátkovom kalendári, našiel si ťažkú prácu a spláca. Priznal sa, že mu je smutno, keď vidí ako jeho kolegovia jazdia na luxusných autách a on nemá žiadne a dlžobu bude splácať ešte 10 rokov.

Čo som mu mohol poradiť?

Toto je totiž vždy veľký stres s následkami na psychickom i fyzickom zdraví (psychosomatické choroby). Keďže je veriaci poukázal som mu na to, aby bol vďačný Bohu za prekonanie veľkého stresu bez väčších následkov a odporúčal som mu, aby tú situáciu zobral ako pokánie za nerozvážny krok. Predstavte si, uspokojilo ho to, je celkom vyrovnaný a dá sa predpokladať, že sa do takýchto ťažkostí už nedostane.

Je aj iný scenár?

Jaj, takých je veľa! Koľkí zrušia firmu a idú do ďalších „dobrodružstiev“! Koľkí nesplácajú a zničia ďalších, koľkí sa dostanú do väzenia... Ale tí nemajú nič spoločné s asketikou. Pre nás by mali byť povzbudením v snahe o askézu. 

Zhrnutie:

Nepatríme k tým, ktorí nikdy nesklamali.

Dôvod pre asketický život je aj náprava nezvládnutých situácií - pokánie.

Pokánie je zmena, návrat, keď sme sa odklonili od správneho smeru.

Nabudúce: Cielená náprava (satisfakcia).




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.