Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Vynikajúce duševné schopnosti nie sú výsadou, ale zodpovednosťou.

Na duševné schopnosti býva človek najpyšnejší, hoci najmenej závisia od neho samého.

Vysoké IQ a schopnosti zvyšujú zodpovednosť pred Bohom.

Intelekt sa nesmie využívať na zlo, ani ospravedlnenie vlastných chýb.

Boh s obľubou používa menej schopných.

Nedostatok inteligencie

Rozpamätajte sa na časy v školských laviciach. Kto najviac vyrušoval? Niektorí vynikali vedomosťami, iní nezbednosťami. Každé dieťa sa chce presadiť, niečím upútať. Tak je to aj v dospelosti. Tí čo sa nedokážu presadiť intelektom, snažia sa presadiť niečím iným. Čo to môže byť?

Na internete vidíme predvádzanie sa svojou krásou. Niekedy by sme mohli napísať „krásou“ – ich domnelou krásou (ale o tom som tu už písal). Je to nedostať inteligencie, konkrétne úsudku o sebe.

Kto nepozná vlastnú obmedzenosť, zvykne sa presadzovať nečestnými prostriedkami. Poznáte pojem „zlatokopky“. To sú ženy, ktoré nemajú toľko inteligencie aby sa presadili v nejakej solídnej činnosti, presadzujú sa svojimi vnadami. Vidíme ich v prostredí celebrít. Tí sa nimi „okrášľujú“ a často aj zneužívajú na podozrivé zisky, niekedy na kriminálnu činnosť. Niektoré majú dosť inteligencie, aby sa presadili, ale nie dosť životnej múdrosti, aby si našli správnu cestu a uvedomili, že pár týždňov vo väzení úplne zničí ich krásu. To platí aj o zlatokopoch, ktorí majú dosť inteligencie, aby založili zločineckú organizáciu, ale nie dosť múdrosti, aby predpokladali, že „Božie mlyny melú“.

Menej schopní môžu podliehať závisti. A často aj podliehajú. Nevidíte to v práci, v spoločnosti, v politike? Neschopní často intrigujú. Chcú sa dostať vyššie ostrými lakťami, alebo naopak falošnými lichôtkami a podlízavosťou voči vyššie postaveným. Typickí zlatokopi a zlatokopki. Často siahajú aj k iným nečestným prostriedkom. Poznáte príbeh zo života svätého Štefana prvého mučeníka. Keď jeho protivníci nemohli odolať jeho argumentom a múdrosti, siahli po kameňoch a usmrtili ho. Tu FB menej schopní bojujú vulgarizmami a nenávistnou rétorikou.

Toto sú prednášky z asketiky, ktorá má formovať z človeka umelecké dielo. Čo s tým?

Redaktori jedného časopisu sa obrátili na grafológov, aby na základe písma pomohli poodhaliť rúško dejín a povedali, čo za ľudí boli svätci. Legendy, životopisy, tie hovoria spravidla o ich činoch, čo robili, ale málo rozprávajú o tom, akí to boli ľudia, akú mali povahu. Výsledok bol prekvapujúci.

Svätá Katarína Sienska bola podľa nich žena veľmi zmyselná. Jej povahové sklony grafológ charakterizoval ako: pouličné dievča! Svätý František mal povahu bitkára, násilníka.

Tento časopis uzavrel článok pohoršeným zvolaním: „A ľudí takej povahy uctí Katolícka cirkev ako svätcov!“

Nebolo sa prečo vzrušovať. To zvolanie malo znieť inak: „Hľaďte, z ľudí takej povahy, s takou vrodenou náturou dokáže Cirkev urobiť svätcov!“ No, Cirkev to neurobí automaticky, ale dáva prostriedky (sviatosti) a učenie, ktoré v tom môže pomôcť. Ostaňme pri spomínanej Kataríne Sienskej. Nevedela vraj čítať, písať a stala sa učiteľkou Cirkvi. S písaním to mala určite ťažké. Pritom sa zachovalo 382 listov pápežom, cisárom, osobnostiam tej doby. Katarína bola schopná listy a diela diktovať súčasne viacerým pisárom. Slabá inteligencia a veľká múdrosť? Iste.

Takže, kto pozná svoje nedostatky, má s dôverou prosiť, aby dostal, koľko potrebuje. A má si dať poradiť od schopnejších. Takéto uvažovanie však nie je záležitosťou intelektu, ale múdrosti.

Zhrnutie:

Každý sa chce v niečom presadiť.

Svätci mali aj zlé sklony, ale vedeli ich Božou múdrosťou premôcť

Nabudúce: Potreba intuície.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.