Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Maľovanie sa, je nedostatok, strata sebavedomia

Asketika nám pomáha k zdravému sebavedomiu a budovaniu osobnosti s vnútornou krásou

Piercingy 

V ostatnom čase vidíme mnoho ľudí, ktorý majú po sebe všelijaké cvočky. Ak ich majú na viditeľnom mieste, vyrušuje nás to. Zdá sa, že si ich dávajú, aby odpútali pozornosť od nejakého telesného, alebo psychického nedostatku. Po čase si okolie na to zvykne, ale ak ich majú na jazyku a pohrávajú si s nimi, je to až odporné a deformuje to ich artikuláciu. Rovnako ak ich majú na perách.

Toto, často deformovanie tela, sa odborne volá „piercing“ (z angl. prerážanie, prepichnutie). Označuje teda prepichnutie časti ľudského tela.

Postupy na prepichnutie ucha a nosa dokazujú historické záznamy zo starovekej Mezopotámie. Piercingom vtedy označovali otrokov alebo sluhov. Najstaršia múmia s piercingom nosa bol nájdená u osôb žijúcich zhruba 1500 rokov pred Kristom. Piercingy pier a jazyka boli nájdené len u afrických a amerických kultúr. Napríklad, pre mayské a aztécke civilizácie mal piercing náboženské účely, zatiaľ čo Egypťania a Indiáni prepichnutím rôznymi časťami tela vyjadrovali pozície v spoločenskej hierarchii alebo v kastovom systéme. Pre Rimanov bol piercing tela záležitosťou márnosti, nič iné ako „ozdoby“.

Piercing je invazívny zákrok spojený s rizikami, vrátane alergickej reakcie, infekcie, fyzického zranenia. Čas potrebný na to aby sa piercing zahojil je rôzny. Nezávisí to len od imunity človeka, ktorý si dáva piercing, ale aj od miesta aplikácie. Niektoré môžu mať čas hojenia až celé dva roky!

Toto deformovanie tela bolo zabudnuté do šesťdesiatych rokov minulého storočia, keď ho objavilo hnutie hippies. V rokoch 1970 a 1980 ho opäť objavilo hnutie Punk ako satiru a opozíciu voči buržoáznej spoločnosti. Piercingy, najmä tie extrémne viditeľné, sa stali symbolom rebélie proti niečomu z čoho sa nemohli vyslobodiť, čo ich dusilo.

Piercingy teda ukazuje na tendencie venovať sa telu a riešiť tak problémy psychiky. Ide to ruka v ruke so zanedbávaním duchovného života. Zjavne ide o venovanie sa sebe – svojmu telu a potláčanie vzťahu k Stvoriteľovi. Pritom askéza má pomôcť zvládať problémy a vytvoriť z človeka umelecké dielo s vnútornou krásou.

Zhrnutie

Piercing môže byť aplikovaný na odpútanie pozornosti od nejakého telesného, alebo psychického nedostatku.

Môže to byť tiež rebélia voči ničomu neprekonateľnému.

nie vzťahu k Stvoriteľovi. Askéza má pomôcť človeku prijať sa takého aký je, vytvoriť z človeka umelecké dielo s vnútornou krásou.

Nabudúce

Tetovanie




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.