Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Prebytok energie, nevyužitá fyzická sila je nebezpečná

Nevieme koľko zvládneme

Choroba a slabosť zvádza k reptaniu, netrpezlivosti a závisti.

Sila vedie k svätosti, ak sa naplno využije, aj slabosť ak sa pokorne prijme.

Peniaze

V triede nastal veľký rozruch. Žiaci sa sťažujú, že im miznú peniaze. Zistili, že to kradne dievča z rodiny, ktorej rodičia sa rozvádzajú. Doma pod kobercom jej našli skryté peniaze. Dôvodila: „Nik ma nemá rad. Kúpim si pekné veci a budú ma mať radi. Pokúpim iným sladkosti a budem mať priateľky“.

U dospelých, podľa najnovších psychologických výskumov hromadenie majetku je túžba po nesmrteľnosti, ktorá ich podvedome vedie k zhromažďovaniu veci. Nič nové pod slnkom; Faraóni si nesmrteľnosť budovali pyramídami. A vidíme to aj u iných starovekých národov. A vidíme to u šejkov i našich zbohatlíkov. Sú to ľudia bez lásky, ideálov, ozajstnej viery... „Naozaj bohatí sme len vtedy, keď nám patrí srdce milovaného človeka“. (G. Garbo)

Asketika, ktorej sa venujeme, má „z nás urobiť umelecké diela“, aby sme neboli otrokmi niečoho nižšieho než je človek. „...ukryl som tvoj talent..." (Mt 25, 25) priznáva neužitočný služobník, ktorý bol v podobenstve, vyrozprávanom Ježišom, potrestaný za to, že nevyťažil žiaden zisk. Pán chváli iba tých, čo so zvereným kapitálom dobre hospodária, sú schopní získať z neho aspoň raz toľko.

Zmysel tohto podobenstva je veľmi široký. Vysvetľuje sa ním najčastejšie odstupňovanie zodpovednosti rôzne nadaných jedincov. Pod talentami (slovo „talent“ je prebratý z evanjelia) sa zvyčajne rozumejú duševné schopnosti. Talent, ktorý nám zveril Boh, je však celá naša kapacita.

Do kapacity patria aj hmotné prostriedky. Ako s nimi nakladať podľa Pánovej smernice z tohto podobenstva? Máme sa azda snažiť získavať stále viac? Dať sa na obchodovanie, požičiavanie na vysoký úrok? To iste nie. Ako teda? Koľko môže človek mať, aby sa mohol považovať za Ježišovho nasledovníka? Z pohľadu neveriaceho: Aby nebol otrokom niečoho nižšieho ako je on – hmoty?

Z podobenstva o talentoch vyplýva, že vôbec nezáleží na tom, koľko človek má, ak to využije so ziskom. Pričom za zisk Stvoriteľ samozrejme nepovažuje rozmnoženie hmotného majetku, ale jeho použitie pre službu. Peniaze predstavujú základ všetkého hmotného majetku, pretože nimi sa zvykne vyjadrovať hodnota. A ich prostredníctvom si obstarávame väčšinu toho, čo potrebujeme. Teda bývanie, jedlo, oblečenie, pracovné potreby a pomôcky. Aj všeličo pre radosť a na ukojenie záľub. Peniaze samy osebe nemajú žiadnu hodnotu. Nik sa nimi nemôže nasýtiť, ani zaobliecť, ani sa na nich odviezť, ani sa z nich poučiť, ani v nich bývať. Priamo teda nemôžu nikomu poskytnú žiaden úžitok. Ak niekomu samotné peniaze prinášajú potešenie, je to zvrhlosť.

Mysliteľ Publilius Syrus (1. storočie pred Kr.) povedal: Zbabelec sa považuje za opatrného; lakomec za sporivého. Táto myšlienka, hovorí o tom, že ľahko si zameníme čnosť za neresť, že sa vieme skvele ospravedlňovať. Napríklad vyhováraním sa, že je to pre iných. Demokritos to pranieruje takto: „Prílišné hromadenie peňazí pre deti je však zámienkou lakomstva, ktoré usvedčuje vlastnú povahu.“ A vieme, že tým deti deformujeme.

A Cicero je priam sarkastický: „Nič nie je také typické pre prízemného a obmedzeného ducha ako láska k majetku.“

 Zhrnutie

Nezáleží na tom, koľko človek vlastni, ak všetko využíva pre službu.

Peniaze samy osebe nemajú hodnotu. Ich hodnotou je, nakoľko pomáhajú pri službe iným.

Nabudúce

Stravovanie, (možno aj) oblečenie.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.