Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Minule:

Problémy s využívaním času nevznikajú len pre nedisciplinovanosť, ale aj pri neplánovanom vyrušení

Potrebná je hierarchia hodnôt.

Do denného programu musí patriť ranné sústredenie na úlohy a večerná revízia ich splnenia.

Energia človeka

Energia je vo fyzike schopnosť fyzikálnej sústavy konať prácu. Človek je nejaká „fyzikálna sústava“, ale je aj niečo viac. Vieme, že aj chorý, slabý človek má energiu (a často väčšiu ako zdravý). Ide o duchovnú energiu – energiu ducha človeka. Keď som si pozeral množstvo materiálov na tému duchovná energia, dostal som sa k reinkarnácii, reiky, joge, liečiteľstvu, astrálnemu telu, čakram, kozmickej energie... Nuž, pravdu má Gilbert Keith Chesterton: „Omyly neprestanú byť omylmi, keď sa dostanú do módy.“ A omyly sú teraz neskutočne módne.

Vyhovujúce poznatky pre dnešnú tému som našiel v knihe: Dom na skale od Viktórie Montany.:

Keď sa Karel Čapek chystal napísať knižku První parta bol údajne nejaký čas v Kladne, aby mohol zasvätene písať o baníkoch. Nevedel sa zbavil pocitu veľkej závisti pri pohľade na fyzicky zdatných baníkov. Vraj by dal všetok svoj úspech dal za to, keby toľko vládal. Celý život ho pokorovala a deprimovala telesná slabosť. Cítil sa ukrivdený, hoci bol vtedy už uznávaným spisovateľom.

 Ktovie, čo si myslel mocný baník, hravo tlačiaci ťažké huntiky, keď ho pozoroval akýsi chudorľavý "škrabálek". Či sa naňho díval s pohŕdaním alebo tiež so závisťou. Oboje je možné.

 Telesná sila aj duševné schopnosti patria rovnako do našej kapacity, ktoré sme dostali od Stvoriteľa a máme ich dávať do služby. Dávno je prekonaný názor o podradnosti tela, dokonca o jeho hriešnosti. Sme z Božieho rozhodnutia telesnoduchovné stvorenia. Boh s rovnakou múdrosťou a láskou vytvoril naše telá aj duše. A nadovšetko obdivuhodne spojil obidve časti a urobil ich vzájomne od seba závislými. Podlá pôvodného Božieho zámeru mal byť človek zdravý, mocný a inteligentný. Vieme, prečo taký nie je. Cítime však, že ideálna činnosť vyžaduje aj schopnosti, aj silu. Ľahko je pracovať, ak človek aj vie, aj vládze.

 Nebudeme tu riešiť otázku, čo je z toho dôležitejšie. V Božích službách sa našťastie môže uplatniť aj zdravý, aj chorý, aj vzdelaný, aj primitívny (posedný prívlastok sa zvláštne číta).

 Fyzická sila a zdravie je nesporne vzácny Boží dar. Ceniť si ho začneme často až potom, keď je vážne ohrozené alebo celkom stratené. Vtedy to však býva už plač nad rozliatym mliekom. Zdraví často považujú svoje zdravie za samozrejmosť, možno aj za zásluhu. Niektorí si skutočne myslia, že je to preto, lebo: A všimnite si, že ich tvrdenia sú niekedy v úplnom protiklade.

Majú správnu životosprávu - alebo preto, že si z ničoho nič nerobia. Lebo nechodia po doktoroch - alebo pravidelne chodia na prehliadky. Zásadne neberú lieky - alebo pravidelne užívajú to či ono. Veľa spia - alebo včas vstávajú. Pracujú v záhradke, športujú, pijú kyslé mlieko - alebo pivo či pálenku. Teplo sa obliekajú - alebo sa nebabušia. Sú striedmi - alebo si všetko doprajú. Vedia sa šanovať -alebo nie sú hákliví. Z týchto protikladov vidno, že zdravie je hlavne dar! Je tisíc receptov na to, ako si udržať zdravie. A najmä, zdraví vždy presne vedia, prečo sú druhí chorí a slabí. Čo by mali alebo nemali robiť.

 Málokto zdravý a mocný si uvedomuje, že to dostal od Boha preto, aby mohol viac urobiť, lepšie a ľahšie slúžiť. Mali by sme posudzovať svoju výkonnosť podľa síl a nie podľa toho, koľko urobia iní. A už vonkoncom sa nenazdávať, že to, čo nám ostane, keď urobíme toľko, prípadne viac ako ostatní, môžeme použiť pre seba. To je základný omyl všetkých boháčov. Nič z mojej kapacity nie je mojím vlastníctvom. Nielen peniaze, ale ani čas, ani sily sme nedostali pre seba.

 Energetické závody penalizovali veľkoodberateľov aj za nespotrebovanú elektrickú energiu. Bohu, Darcovi všetkej energie sa budeme musieť raz zodpovedať za nespotrebovanú energiu, ktorú nám predsa dal na nejaký účel. Mali by sme sa však brať na zodpovednosť a nepovažovať sa za vlastníkov toho, čo máme len zverené, čo máme dané na využitie, čo je vlastne pracovný nástroj.

Je iste našou vážnou povinnosťou starať sa o udržanie tohto nástroja v dobrej kondícii. Zdravie, sila, to je pre nás akoby nosič apoštolskej činnosti. Výstižný je termín Františka z Assisi "brat osol". Musíme sa oňho starať, ak chceme, aby dobre slúžil. Musíme ho však aj dostatočne využívať, aby nezlenivel, neochabol alebo príliš nezbujnel.

Nemať preňho záťaž je určite sebaklam.

 Zhrnutie

 Svätosť’ môžu dosiahnuť rovnako zdraví a fyzicky zdatní ako chorí a nevládni. Treba sa primerane starať o fyzickú výkonnosť a využívať ju pre službu.

Nabudúce

Bez energie; Priveľká vyčerpanosť

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2247-sv-dominik-19




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.