Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Jn 1, 5 – 2, 2, Mt 2, 13-18

Paradoxy dejín!

Dnešný sviatok, príbeh z evanjelia podľa Matúša, vyjadruje exodus v opačnom smere. Egypt už nie je miestom útlaku, ale miestom ochrany. Utláčateľom už nie je faraón, ale idumejsko-židovský kráľ, ktorý vládne nad Judeou. 

Matúš nám ukazuje, že človek, ktorý veril v sny, zachránil Boha. Takto píše: Po odchode mudrcov sa Jozefovi vo sne zjavil Pánov anjel a povedal: „Vstaň, vezmi so sebou dieťa i jeho matku, ujdi do Egypta a zostaň tam, kým ti nedám vedieť, lebo Herodes bude hľadať dieťa, aby ho zmárnil.“

Bol to sen. A jediným zdrojom bol samotný Jozef.

Veriac v sen vydal sa na mnohokilometrovú cestu po Sinajskej púšti, pričom vzal z pazúrov krvilačného muža ľudského Boha. Útek bol bolestivý. Teplota v púšti v noci dosahuje nula stupňov a cez deň dosahuje päťdesiat stupňov. Svätá rodina išla cestou, ktorú ani Jozef nepoznal, no vedel, že sa musí z opatrnosti odchýliť z ciest, kadiaľ putovali Židia, Egypťania a Rimania. Stále tu bolo riziko stretnutia so zlodejmi a divými zvermi z púšte, kým sa nedostali do Egypta, kde sa ocitli zachránení.

Zaujímavosť: okolo roku 1250 pred Kristom odišli Židia z Egypta prenasledovaní faraónom, ktorý ich chcel zlikvidovať. Teraz sa táto štruktúra egyptskej vlády stáva ochranou detského Boha.

Je úžasné, ako spása beží na tenkých vláknach. Boh nechal Jozefa cez sen viesť Máriu a Ježiša cez púšť do Egypta. A zostali tam viac ako štyri roky až do Herodesovej smrti, keď sa mohli vrátiť.

Koľkokrát máme znamenia a neveríme im, alebo im nevenujeme náležitú pozornosť. Moderná psychológia a parapsychológia nás naučili odstrániť tieto varovania od Boha z nášho ducha. Biblia je plná týchto prejavov. Biblické sny zvyčajne viedli k obnoveniu vzťahu k Bohu.

Človek je čoraz viac materialistický, so „životom zameraným výlučne na materiálne pôžitky a matériu“. Preto začína snívať o tom, čo vyznáva: o hmote, hmote, hmote... Duchovno ustúpilo materiálnemu. Už neveríme, že Boh s nami komunikuje aj prostredníctvom Písma a znamení. Pritom sú to jemné spôsoby, ako s nami hovoriť. 

Jozef zachránil Boha, ktorý stvoril človeka, dvakrát tým, že uveril v Božiu komunikáciu prostredníctvom snov. Nehovoriac o jeho usídlení sa v Nazarete, po návrate z Egypta do Izraela zo strachu pred Archelaom, Herodesovým nástupcom, „ktorý dostal varovanie vo sne“.

Otče, napriek mojej slabosti viem, že sa spoliehaš na to, že budem slúžiť tvojmu Kráľovstvu. Príď mi na pomoc, aby som bol užitočným nástrojom v tvojich rukách.

Turzovka, 28.12.2022

Pozri tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/651-neviniatka

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1546-neviniatka-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1081-sv-neviniatka

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1976-svaete-neviniatka-18

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2415-svaete-neviniatka-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2831-svaete-neviniatka-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3275-svaete-neviniatka-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3746-svaete-neviniatka-22 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.