Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sdc 13, 2-7. 24-25a Lk 1,5-25

V tomto predvianočnom období po 17. decembri nám Cirkev predkladá pri sv. omšiach čítania, ktoré majú blízky súvis s narodením Pána.

Aj obe dnešné čítania sú zamerané na narodenie dieťaťa, čo sa v tých dobách považovalo za veľké požehnanie od Boha. Naopak bezdetnosť za hanbu a takmer prekliatie od Boha. Vidíme to z reakcie Alžbety po narodení syna Jána: „Toto mi urobil Pán v čase, keď zhliadol na mňa, aby ma zbavil hanby pred ľuďmi.“

V dnešných čítania prezentované manželstva sa už zmierili s bezdetnosťou. K obom prišiel anjela oznámil im narodenie syna. V prípade narodenia Samsona anjel komunikuje viac so ženou, v prípade narodenia Jána Krstiteľa iba s otcom. V prípade narodenia Samsona sú rodičia naklonení uveriť, že budú mať dieťa; asi neboli takí starí. Tak ako v prípade Zachariáša majú strach zo stretnutia s anjelom. „Vzbudzoval hrôzu“. Podľa vtedajšej povery sa báli, že zomrú. Manue hovorí manželke: „Určite zomrieme, lebo sme videli Boha“. Dokonca manželka ho utešuje, je racionálnejšia: „Keby nás chcel Pán usmrtiť, nebol by prijal z našej ruky obetu, ani by nám nebol toto všetko ukázal, ani by nám nebol niečo také oznámil“.

Rovnako má strach zo stretnutia s nadprirodzenom Zachariáš: Keď sa mu zjavil Pánov anjel; stál na pravej strane kadidlového oltára. Keď ho Zachariáš zbadal, zľakol sa a zmocňovala sa ho hrôza. Sám anjel ho utešuje: „Neboj sa, Zachariáš, lebo je vyslyšaná tvoja modlitba a pre nedôveru ho „potrestá spasiteľným trestom“.

Po narodení by mala nasledovať vďaka. V prípade Samsona sa výslovne nespomína. Simplicitne je vyjadrená v uctení anjela a hlavne v tom, že dodržiavali to čo im anjel prikázal. V príbehu narodenia Jána je vyjadrená aj exciplitne v Zachariášovom chválospeve a tiež u matky Alžbety pri stretnutí s Máriou. A keďže vďačnosť Bohu sa najviac prejavuje skutkami, Alžbeta a Zachariáš v tom vynikali. Pomohli svojou výchovou k poslaniu Jána Krstiteľa.

Turzovka, 2023

Úvahu nad dnešným Božím slovom môžete nájsť i na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/109-19-december

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/464-19-december-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1533-19-december-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2816-19-december-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3733-19-december-22 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.