Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Múd 7, 22 – 8, 1, Lk 17, 20-25

Ku koncu liturgického roka sú čítania viac o konci sveta, či príchode Pána.

A šíria sa aj viac apokalyptické príspevky na sociálnych sieťach.

Rieši to aj dnešné evanjelium: Farizeji sa opýtali Ježiša, kedy príde božie kráľovstvo.

Farizeji si mysleli, že svet, v ktorom žijeme, nie je Božím kráľovstvom, že so svetom to vôbec nie je v poriadku. Aj my badáme slabosť, až bezmocnosť dobra v tomto svete. Len si spomeňme na Ukrajinu, Gazu, hlad vo svete, ale aj problémy okolo nás.

Zdá sa nám, že Boh, ktorý stvoril svet, je bezmocný voči zlu, ktoré nás obklopuje zo všetkých strán. Všade sa s ním stretáme. Sami cítime, že sme určení pre dobro a predsa sa vo svojom živote stretáme so zlom, ktoré spôsobuje, že strácame otvorenosť viery a musíme sa chrániť voči zlu. Môžeme vidieť, že náš svet nie je totožný s Božím kráľovstvom, po ktorom máme túžiť a za ktoré sa máme denne modliť. Aj preto platí slovo apoštola Jána: „Nemilujte svet! Kto miluje svet, nie je v ňom Otcova láska!“

Pán Ježiš poučuje farizejov a hovorí aj nám toto: „Božie kráľovstvo neprichádza tak, že by sa to dalo spozorovať. Ani nepovedia: ‚Aha, tu je!‘ alebo: ‚Tamto je!‘, lebo Božie kráľovstvo je medzi vami.“

Tým nám chce povedať, že sa Božie kráľovstvo líši od svetského kráľovstva aj tým, že neprichádza z vonku ako výsledok ľudskej politiky, ani sa nestotožňuje s nejakými vonkajšími štruktúrami. Božie kráľovstvo sa objavuje v nás vtedy, keď sa osobne odovzdáme Bohu, keď dovolíme Bohu, aby v našom živote vládol. Pán Ježiš preto hovorí svojím súčasníkom, že „Božie kráľovstvo je medzi vami“, lebo v jeho osobe sa priblížilo Božie kráľovstvo. Ale platí to aj pre nás, lebo Ježiš je naďalej prítomný v Eucharistii, v Božom slove, Cirkvi – kráča dejinami.

Ak Ján hovorí, aby sme nemilovali svet a kto miluje svet, nie je v ňom Otcova láska, varuje milovať zlo vo svete, nasledovať zlo. Nie samotný svet, ako taký. Veď on je dielom Božím!

Aj v tomto sa varujme „kvasu farizejov“ a budujme Božie kráľovstvo tu a teraz. A nenaleťme falošným prorokom a ich katastrofickým scenárom. Majme na pamäti: Nechoďte nikde, nebežte za nimi! Lebo ako blesk, keď sa zablysne, ožiari všetko od jedného kraja neba až po druhý, tak aj Syn človeka v svoj deň.

Teda, ten „Pánov deň“ bude jasný a neprehliadnuteľný.

Turzovka, Dom sv. Jozefa, 16.11.2023

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/155-stvrtok-32-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2360-stvrtok-32-tyzdna-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3214-stvrtok-32-tyzdna-sv-martin 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.