Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

2 Tim 4, 10-17b, Lk 10, 1-9 

Veľkosť veľkých je v tom, že si vedia do spolupráce pribrať osobnosti.

Povieme si, žeby to malo byť samozrejmé; nie je! Slabé osobnosti si vyberajú slabších, aby ich neohrozili.

Ak sa napríklad v politickej strane objaví nejaká osobnosť, tak líder sa cíti ohrozený. Ak takto zmýšľajúci riaditeľ má šikovných učiteľov, zbaví sa ich. Tak to môže byť (či je) vo všetkých oblastiach.

Hovorí sa, že gazdiná nedá iným ten svoj vychýrený recept, lebo by stratila výnimočnosť.
V šiestej triede som s Petrom, ktorý sedel so mnou, urobil zaujímavú fintu. Nedopísal som posledný riadok rovnice. Keďže spolužiaci odo mňa odpisovali úlohu, keď súdružka učiteľka začala kontrolovať, my sme úlohu dokončili. Dobre sme mali úlohu iba my dvaja.

To je puberťácke správanie.

Otec sa teší zo syna a zaúča ho – nenecháva si vedomosti pre seba! Tak to robí dobrý riaditeľ, šéf ak mu záleží na podniku, politik, ak mu záleží na národe, dobrý človek, ak chce, aby sa šírilo dobro.

Veľkosť sv. Pavla je v tom, že mal veľkých spolupracovníkov. Nežiarlil na nich, lebo mu išlo o evanjelium. Nie o neho, o jeho slávu!

Dnešný oslávenec sv. Lukáš patril do tímu veľkého apoštola Pavla. On o ňom píše: „Jediný Lukáš je so mnou. Vezmi Marka a priveď ho so sebou, lebo je mi užitočný v službe. Tychika som poslal do Efezu.“ Pavol pracoval v tíme, preto bol taký úspešný.

V nedeľu budeme čítať začiatok Listu Solúnčanom: „Pavol, Silván a Timotej solúnskej cirkvi v Bohu Otcovi a v Pánu Ježišovi Kristovi: Milosť vám a pokoj...“ – Pavol sa nechce dostať do povedomia tejto prvotnej Cirkvi v Solúne sám. Prečo? Lebo mu ide o šírenie evanjelia. Posúva do služby evanjelia aj iných.

Preto nás neprekvapuje, že aj sv. Lukáš všetko čo sa dozvedel od Pavla, čo zažil s nim i inými apoštolmi odovzdal pre nás v Skutkoch apoštolov. Sám zozbieral správy pamätníkov Ježiša Krista i od Panny Márie, aby to odovzdal ďalej. Chcel dať všetko – nevynechal ani posledný riadok, lebo mu záležalo na Ježišovi. Chcel, aby sa evanjelium šírilo.

V čom je veľkosť veľkých?

Turzovka, 18.10.2023

O dnešnom oslávencovi pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1029-sv-lukas-evanjelista

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1461-sv-lukas

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1895-sv-lukas-ml

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2330-sv-lukas-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3186-sv-lukas-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3651-sv-lukas-22 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.