Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

2 Tim 4, 10-17b, Lk 10, 1-9

Evanjeliové čítanie je od Lukáša

Ježiš vyslal 72 učeníkov vo dvojiciach do každého mesta a miesta, ktoré sa sám chystal navštíviť. Traduje sa, že Lukáš bol jedným z týchto učeníkov, hoci sa to nedá potvrdiť. Podľa mňa, skôr nie. Isté je, že to čo tu Lukáš opisuje, sa muselo v mnohom zhodovať s jeho vlastnou skúsenosťou misionára v spoločnosti Pavla počas ich ciest po Malej Ázii a Grécku a napokon v Ríme.

Ježiš pripomína učeníkom veľkú úrodu a zdôrazňuje potrebu robotníkov. Keď ich posiela do sveta s posolstvom lásky, varuje ich, aby neboli prekvapení, ak sa stretnú s opozíciou. Budú poslaní ako ovce medzi svorku vlkov. Lukáš to musel vidieť mnohokrát v spoločnosti Pavla.

Majú cestovať s absolútnym minimom vecí – ani s personálom či cestovnou taškou. Majú chodiť naboso a nestrácať čas nečinným rozprávaním sa s ľuďmi, ktorých cestou stretnú. Mnohé z toho praktizoval sám Ježiš, ktorý nemal kde hlavu skloniť. Keď vstúpia do akéhokoľvek domu, ktorý im ponúka pohostinnosť, majú im popriať Boží pokoj. Ale ak nie sú prijatí, majú odísť bez požehnania. A na svojich cestách majú zostať v jednom dome, spokojní so všetkým, čo im ponúkne. Na jednej strane si kvôli práci, ktorú robia, zaslúžia starostlivosť. Zároveň nemajú prechádzať z domu do domu za lepšími podmienkami a väčším komfortom.

Po prijatí na akomkoľvek mieste majú šíriť dvojaké posolstvo. Na jednej strane majú priniesť uzdravenie všetkým, ktorí to potrebujú, a majú hlásať, že „Božie kráľovstvo je blízko“. Samozrejme, toto Božie kráľovstvo je zosobnené v samotnom Ježišovi, ktorý príde na tieto miesta po svojich učeníkoch.

Sme vďační Lukášovi za nádherný obraz Ježiša, ktorý nám dal, a za rozprávanie o tom, ako Ježišovi učeníci, najmä Pavol, uviedli Ježišovo evanjelium do praxe a priniesli posolstvo o Kráľovstve až do Ríma, vtedajšieho hlavného mesta, administratívneho centra ich sveta. A z Ríma do najvzdialenejších kútov našej planéty.

Prvé čítanie je prevzaté z Druhého listu Timotejovi. Tu Pavol, ktorý je teraz väzňom v Ríme a čaká na popravu, sťažuje sa na svoju osamelosť a žiada Timoteja, ktorý bol asi v Efeze, aby prišiel a pridal sa k nemu. Mnohí jeho spoločníci (napr. Démas) ho opustili, alebo ich poslal (napr. Tychica) na nejakú misiu. Jedna osoba je však stále s ním a to je Lukáš. Timotej je tiež požiadaný, aby priviedol so sebou Marka.

Pavol ľutuje, že počas jeho procesu pri ňom nikto nestál. V tomto sa Pavlova skúsenosť nelíši od skúsenosti jeho Majstra Ježiša. Ale cez to všetko Boh stál pri ňom a dal mu silu dokončiť svoje poslanie, aby všetky národy počuli posolstvo evanjelia.

Chceme prijímať posolstvo Lukášovho evanjelia i Skutkov apoštolov a chceme byť pripravení žiť podľa neho aj v ťažkých podmienkach a šíriť vo všetkých situáciách nášho života.

Turzovka, 18.10.2022




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.