Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Zjv 21, 9b-14, Jn 1, 45-51

Niektorí snúbenci hovoria, že sa im zdá, ako by sa poznali večnosť.

Môže to byť tým, že majú niekoho vysnívaného a v snúbencovi sa im ten sen plní. Projektujú do partnera svoje predstavy. Možno preto sa hovorí, že láska je slepá, lebo v inom vidia svoju predstavu. A potom zistia, že realita je iná.

V dnešnom evanjeliu v súvislosti s oslávencom sme počuli ako mu Ježiš vravel: „Videl som ťa prv, ako ťa Filip zavolal, keď si bol pod figovníkom.“

To patrí nielen Bartolomejovi, ale nám všetkým. Ježišove  poznanie je v láske. Miloval nás od večnosti ako prvých, než sme sa naučili milovať ho (1 Jána 4:19). Vie, čo robíme, dokonca aj to, čo si myslíme, vrátane našich najvnútornejších túžob. Nič mu nie je tajné (Lukáš 8:17).

Pozor, Pán Ježiš takto pozná a miluje všetkých ľudí! Žiaľ my sme často v pozícii Bartolomeja. Podobne ako on, aj mnohí z nás odsudzujú a odmietajú iných ľudí. Bartolomej hovorí, že z Nazareta nemôže prísť nič dobré. Boh však môže urobiť neočakávané veci. Práve tí, na ktorých sa pozeráme zhora, alebo ktorými pohŕdame, sú tí, ktorých Boh sprevádza láskou a žehná.

V Ježišových časoch bol Nazaret vidieckou oblasťou, ďaleko od Jeruzalema. Kto by si bol pomyslel, že zasľúbený Mesiáš môže prísť odtiaľ? Sám Bartolomej bol obyčajný človek a napriek jeho odsudzujúcemu postoju ho Ježiš chválil ako pravé dieťa Izraela a ako človeka bez akejkoľvek dvojtvárnosti. Kto by si bol pomyslel, že ho Ježiš povolá ako jedného z apoštolov? Ani sám Bartolomej to nečakal. V skutočnosti Boh nepoužíva ľudské štandardy.

Bartolomejove povolanie je výzvou pre všetkých, aby „prišli a videli" Ježiša a stali sa jeho apoštolom. Bol to Filip, kto v skutočnosti povedal Bartolomejovi o Ježišovi. Kiež sme ako Filip, ktorý evanjelizuje iných ľudí, a kiež sme ako Bartolomej, ktorý prijal pozvanie a uznal Ježiša za Božieho syna; kráľa Izraela. Ak skutočne veríme, Ježiš sľúbil, že uvidíme väčšie veci ako tie, ktoré považujeme za veľké.

Turzovka, Vysoká 24.8.2023

Viac o dnešnom svätcovi sa môžete dozvedieť i na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/405-sv-bartolomej-apostol

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/895-sv-bartolomej

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1398-sv-bartolomej-apostol-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1835-svaety-bartolomej-18

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3118-sv-bartolomej-apostol-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3579-sv-bartolomej-22 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.