Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sdc 9, 6-15, Mt 20, 1-16

Plný klas sa skláňa, prázdny je vystretý.

To je pekný obraz človeka múdreho a hlúpeho. Všímajte si diskusie v médiách. Vedec, odborník hovorí skromne. Spomenie aj iné mienky, svoj názor predstaví ako možný, ako jeden ku ktorému došiel. Nezhadzuje iných.

V prvom čítaní sme počuli ako Izraeliti po smrti Gedeona dosadili za kráľa Abimelecha, ktorý povraždil konkurenciu. Joatam im povedal bájku ako si stromy volili kráľa. Kraľovanie odmietla oliva, figovník i vinič. Napokon povedali všetky stromy bodliaku: ‚Poď a ty kraľuj nad nami.‘ On im odpovedal: ‚Ak ma naozaj chcete za kráľa, poďte a odpočiňte si v mojej tôni. Ak nie, vyšľahne oheň z bodliaka a strávi libanonské cédre!‘“

Oliva, figovník i vinič nechceli opustiť svoju blahodarnú činnosť pre iných. Bodliak, ktorý ničím neobohacuje sa stal vo svojej pýche kráľom.

Prečo frflali v dnešnom podobenstve niektorí robotníci vo vinici? Aj nás by to napálilo, brali by sme to ako nespravodlivosť, hoci to nebola. Keby však pozreli na situáciu trochu inač, asi by boli spokojní. Ráno sa tešili, že dostali prácu tešili sa, že môžu niečo priniesť pre manželku, deti... Keď mali denár v ruke, bola zavŕšená ich radosť. Mala by. Závisť spojená s únavou im ju však zakalila.

Kedy sme plným a kedy prázdnym klasom?

Turzovka, 23.8.2023

Úvahu nad dnešným evanjeliom môžete nájsť i na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/904-streda-20-tyzdna-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1397-streda-20-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3110-streda-20-tyzdna-sv-helena

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3571-streda-20-tyzdna-22  

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.