Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jer 17, 5-10, Lk 16, 19-31 

Mať, byť, užiť!

To sú pokušenia, ktoré doliehajú na každého človeka. Aj Pán Ježiš sa s týmito pokušeniami vysporiadal na konci štyridsaťdenného pôstu na púšti.

Čo nám k týmto pokušeniam prinieslo dnešné Božie slovo?

Jeremiáš napísal (prvé čítanie): Zlorečený človek, ktorý sa spolieha na človeka; telo urobil svojou oporou a jeho srdce sa vzďaľuje od Pána. Popisuje človeka, ktorý neodolal pokušeniu „byť“. Spolieha sa na seba, prípadne známosti (na človeka) a vzďaľuje sa od Pána. Bude ako tamariška na púšti. Naopak požehnaný človek, čo dúfa v Pána, Pán bude jeho oporou. Bude ako strom zasadený pri vode, ktorý k potoku vystiera korene. Rovnako takého človeka ospevuje i žalmista v prvom žalme: Je ako strom zasadený pri vode, čo prináša ovocie v pravý čas, a jeho lístie nikdy nevädne; darí sa mu všetko, čo podniká.

Na ktoré pokušenie poukazuje evanjelium? Mne sa javí, že na všetky: Mať, byť, užiť.

  1. Mať.

Boháč sa: Obliekal sa do purpuru a kmentu...

  1. Byť.

Boháč bol zahľadený do seba. Nevidel, že pri jeho bráne líhal akýsi žobrák, menom Lazár, plný vredov. Túžil nasýtiť sa z toho, čo padalo z boháčovho stola...

  1. Užiť

Boháč deň čo deň prepychovo hodoval.

Troje pokušení, ale zdá sa, že jedno v troch obmenách, s jedným základom. So zlým základom o ktorom píše (1. čítanie) prorok Jeremiáš. Je to človek, ktorý sa spolieha na človeka; telo urobil svojou oporou a jeho srdce sa vzďaľuje od Pána a o ktorom hovorí Pána Ježiš v podobenstve o múdrom mužovi, ktorý stavia dom na skale a hlúpom mužovi, ktorí stavia na piesku (Mt 7, 24-27).

Nie je to jednoduché stávať dom na skale. Niektoré naše média pred časom priniesli šot s názvom: Päťdesiatka u sociálne slabých. Príspevok uviedli: Toľko zlata len tak ľahko neuvidíte. A skutočne. Zástupca vajdu oslavoval päťdesiatku. Na kravate mal množstvo zlata, rovnako aj hostia vo forme náhrdelníkov a rozmanitých ozdôb. Odborníci hovoria, že túžba po bohatstve, je preoblečenou túžbou po nesmrteľnosti. Možno. Asi je to pocit, že si môžem kúpiť zdravie, dlhý vek... ale nesmrteľnosť?!

Abrahám ukazuje boháčovi i nám inú cestu: Majú Mojžiša a Prorokov, nech ich počúvajú. Na námietku boháča: Nie, otec Abrahám. Ak príde k nim niekto z mŕtvych, budú robiť pokánie, odpovedá: ‚Ak nepočúvajú Mojžiša a Prorokov, neuveria, ani keby niekto z mŕtvych vstal.‘

A my vieme, že už niekto z mŕtvych vstal. Počúvajme ho aby sme zvládli pokušenia.

Turzovka - Dom sv. Jozefa, 1.3.2018

Úvahu nad dnešným Božím slovom môžete nájsť i na:

http://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/213-stvrtok-po-2-postnej-nedeli  

tiež: http://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/760-stvrtok-po-2-postnej-nedeli-2

alebo: http://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1118-stvrtok-po-2-postnej-nedeli-3




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.