Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jer 17, 5-10, Lk 16, 19-31 

Poznáte to: Pán biskup cestuje ma lodi.

Strhne sa veľká búrka. Biskup pošle pozrieť tajomníka na palubu. Po návrate do kajuty sa ho pýta, čo sa tam deje. On: Vlny sa prevaľujú po lodi a námorníci kľajú. Biskup si povie: To je dobré! Tajomník sa začuduje. Po čase ho opäť pošle a pýta sa ho ako to hore vyzerá. On: Vlny sú snáď ešte väčšie a námorníci pobehujú a strašne kľajú. Biskup opäť: To je dobré! Tajomník sa opäť začuduje, ale už sa aj opýta: Prečo je to dobré? Biskup: Ak sa začnú modliť, bude s nami zlé!

Táto anekdota vyjadruje starú skúsenosť. Človek sa často začne modliť, ak je s nim už veľmi zlé, keď nevie kam z konopí.

Táto mentalita sa odzrkadľuje i v dnešnom podobenstve o Boháčovi a Lazárovi. Boháč sa začne modliť: Otec Abrahám, zľutuj sa nado mnou, až keď je s ním už veľmi zle. Keď sa ocitol v bezvýchodiskovej situácii.

Ako sa vyhnúť tej situácií? Myslím, že nám niečo napovie prvé čítanie: Zlorečený človek, ktorý sa spolieha na človeka; telo urobil svojou oporou a jeho srdce sa vzďaľuje od Pána. Viem, vyzerá to príliš „starozákonne“, ale môžeme si to bezproblémovo dešifrovať. A nemusíme byť starí a chorí, aby sme si už zvykli, že aj keď máme energiu, nemôžme sa spoliehať na seba. Nie všetko zvládneme.

Prorok pridáva, pre orientálcov veľmi trefné prirovnanie, o človeku, ktorý nepočíta s Bohom: Bude ako tamariška na púšti, neuzrie prichádzať blaho, svoj domov bude mať v suchopárnej pustatine, v zemi soľnatej, kde sa nedá bývať.

Podobenstvo Pána Ježiša je nám relatívne bližšie a nám odkazuje, čo robiť ak sme pri sile, možnostiach a prostriedkoch:

Ak si pri sile, všimni si chorého a slabého.   

Ak máš možnosti, pomôž tomu kto ich nemá.

Ak máš prostriedky, podeľ sa s tým, kto ich nemá.

A nemodlíme sa len vtedy, keď sme v koncoch – ako tí námorníci, ale vždy, aby sme vedeli čo so silou, možnosťami a prostriedkami. A tieto schopnosti využívajme pre iných. Potom budeme ako strom zasadený pri vode, ktorý k potoku vystiera korene; nebude sa báť, keď príde horúčosť, jeho lístie zostane zelené; ani v suchom roku nebude mať starosti a neprestane rodiť ovocie.

Turzovka, 16.3.2017 

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.