Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 5,1-7, Flp 4,6-9, Mt 21,33-43

Keď potom príde pán vinice, čo urobí tým vinohradníkom?

Odpovedali mu: „Zlých bez milosti zahubí a vinicu prenajme iným vinohradníkom, ktorí mu budú načas odovzdávať úrodu.” Ježiš im povedal: „Nikdy ste nečítali v Písme: ,Kameň, čo stavitelia zavrhli, stal sa kameňom uholným. To sa stalo na pokyn Pána; vec v našich očiach obdivuhodná? Preto vám hovorím: Vám sa Božie kráľovstvo vezme a dá sa národu, ktorý bude prinášať úrodu.”

Dnes to opäť nie je hádanka

Podobne ako v evanjeliu minulej nedele (viď Mt 21,28-32), aj dnes Ježiš zakončuje svoje podobenstvo otázkou. Jednoznačného hodnotenia odpovede, ktorú mu dajú veľkňazi a starší ľudu, sa však ani dnes nedočkáme. Opäť nám môže vŕtať v hlave, či odpovedali správne alebo nie. Ježiš položil otázku o vinohradníkoch. Aj odpoveď bola o vinohradníkoch. Tak čo teda? Mali veľkňazi a starší ľudu pravdu? Zahubí pán vinice zlých vinohradníkov alebo nie?

Veľkňazi a starší ľudu navrhli svoje riešenie situácie, zdá sa ale, že Ježiša už žiadni vinohradníci nezaujímajú. Už ich ani nespomenie. Na odpoveď, ktorá zaznela, reaguje výzvami v druhej osobe. Obracia sa priamo na veľkňazov a starších ľudu: „Vy ste nečítali...? Vám hovorím: Vám sa Božie kráľovstvo vezme...!“ A toto je vlastne kľúč k správnej odpovedi na otázku o vinohradníkoch. Tá nemôže byť formulovaná v tretej osobe – oni. Jediné správne riešenie je v prvej osobe – my.

Chyba, ktorej sa dopustili Ježišovi poslucháči, spočíva v tom, že reagovali na jeho podobenstvo ako na hádanku a snažili sa uhádnuť, či vymyslieť správnu odpoveď.

Ježiš im ale nepredložil hádanku. Nastavil im zrkadlo, v ktorom sa mali uvidieť a spoznať. Správna odpoveď by teda znela:  „Nám hrozí, že nám hospodár vezme zverenú vinicu a prenajme ju iným!“ Veľkňazi a starší ľudu radšej zatvorili oči a zostali pri hre na hádanky.

Teraz je rad na nás. Zostaneme pri hádanke či podobenstve, v ktorom vystupujú On a oni, alebo sa pozrieme do zrkadla, kde je On a my?

www.paulinky.cz

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1450-27-nedela-v-cezrocnom-obdobi-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2721-27-nedela-v-cezrocnom-obdobi-20 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.