Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 22,19-23, Rim 11,33-36, Mt 16,13-20 

Dnešný človek potrebuje vyznanie a istotu.

Vyznanie:

Lúčila sa moderátorka z Rádia Lumen. Redaktor jej dal možnosť vybrať pieseň a niekomu ju venovať. Vybrala si pieseň, ktorá sa jej páčila a venovala ju priateľovi, ktorý bol pre ňu oporou, držal ju. Rozlúčka je vždy ťažká, myslí preto na blízkeho.

Skúsme sa vžiť do pozície priateľa – Potešilo by vás to? Lebo je to vyznanie priateľstva.

Slovenský chodec Dominik Černý sa v Budapešti na majstrovstvách sveta po svojom skvelom výkone v pretekoch na 35 km rozhodol o zaujímavé vyznanie. Keď jeho priateľka a zároveň chodecká kolegyňa Hanka Burzalová prichádzala na záverečnú rovinku, Dominik ju čakal v pokľaku s prsteňom v ruke, vyznal jej lásku a požiadal ju o ruku.

Neistota:

Svet je v ošiali neistoty a nielen terorizmu. Máte istotu práce, priateľstva, rodiny, manželstva, lásky...? Sú obavy zo zdražovania energií, ekologických katastrof, požiarov - i tých vojenských.

V neistotách najlepšie pomáha prítomnosť rodiny, blízkeho človeka.

Vyznanie a istotu rieši dnešné Božie slovo.

Istota:

1. čítanie: Sobna, správca kráľovského paláca sa spreneverí svojmu poslaniu. Je korupčník, zneužíva svoje postavenie. Prorok mu hovorí: Vyženiem ťa z tvojho miesta, zosadím ťa z tvojho úradu. Miesto neho dosadí Eliakima, Helkiášovho syna. Bude mať kľúč od Dávidovho domu – znak moci a vlastníctva. Slová: Zarazím ho ako kolík na pevnom mieste a bude trónom slávy pre dom svojho otca, znamenajú stálosť. Naznačujú Mesiáša – Ježiša Krista.

Vyznanie:

Pavol v dnešnom krátkom druhom čítaní je nadšený z Božieho vedenia. Nepochopiteľné sú jeho cesty, nevyspytateľné sú jeho cesty... Prichádza k istote: Lebo od neho, skrze neho a pre neho je všetko. Jemu sláva naveky. Amen.

Istota a vyznanie idú ruka v ruke.

Peter vyznáva Krista. „Ty si Mesiáš, Syn živého Boha.“ Dostáva istotu, stáva sa skalou Ty si Peter a na tejto skale postavím svoju Cirkev a pekelné brány ju nepremôžu.. Až je šokovaný z Ježišovho prísľubu: Blahoslavený si, Šimon, syn Jonášov, lebo ti to nezjavilo telo a krv, ale môj Otec, ktorý je na nebesiach.

Razom sa Peter stáva istotou pre celé generácie: Tebe dám kľúče od nebeského kráľovstva: čo zviažeš na zemi, bude zviazané v nebi, a čo rozviažeš na zemi, bude rozviazané v nebi.“

Zažili ste už istotu a vyznanie ako niečo potrebné a obšťastňujúce? Iste. Ak ste získali vyznanie priateľstva, získali ste istotu. Ak vám manžel vyznal lásku, našli ste istotu. Ak prestáva vyznanie, prestáva istota.

Začína to v detstve. Dieťa sa rado hrá sa skrývačku, lebo testuje rodičov. Ako to teší dieťa, keď mu rodičia povedia: Ty si môj chlapec, ty si moje dievča... Stres a celoživotná trauma sprevádza muža, ktorému matka zo žartu povedala keď bol malý, že ho našla pri studni.

Na tenisovej škole sa objavili dvaja súrodenci. Prvý raz pozerali zďaleka, druhý raz sa nesmelo priblížili. Boli veľmi plachí, pozerali do zeme, neznačkové, chatrné oblečenie, tenisky vyčaptané... Potom mali veľkú radosť, keď sme ich zapojili do tréningu. Organizovali sme im pomoc, preto som sa na nich pýtal: „zvykajú si na nového otca“ – dostal som odpoveď. Nemajú istotu!

Prečo sú deti ťažko vychovávateľné? Lebo im chýba istota – najmä otec. Istotu nemá ani matka, ani otec. Žijú len „na divoko“.

Kde môžeme nájsť istotu? Viera by nám mohla pomôcť, ale kde nachádzať istotu viery. Evanjelium nám hovorí o založení najstaršej inštitúcie na svete, pápežstva. Je to najstaršia inštitúcia.

Samozrejme, vyznanie zaväzuje, ale aj oslobodzuje. Dáva istotu. Boli Dni mládeže v Lisabone, kde sa mládež stretla s pápežom. Prečo milióny mladých? Hľadajú istotu.

Istotu očakávame aj my. Musíme však vyznať vieru. Musíme sa však vyhnúť hlúpej tendencii: Boh áno - Cirkev nie. Ježiš áno, pápež nie. To je nezmysel. Ježiš založil Cirkev. Vyznanie viery nám dáva istotu do života.

Turkov, Turzovka, 27.8.2023

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1401-21-nedela-v-cezrocnom-obdobi-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2670-21-nedela-v-obdobi-cez-rok-20 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.