Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Mal 3, 1-4. 23-24, Lk 1, 57-66

Každý človek by mal mať nejaský životný cieľ – veď je bytosť rozumová a teda uvažuje.

Nejaký cieľ nám dal aj náš Stvoriteľ. Ideálne je, ak sú tieto dva ciele zosúladené. Takí ľudia sú veľké osobnosti – svätci.

Medzi takéto osobnosti patrí aj sv. Ján Krstiteľ, ktorý je v dnešnom evanjeliu stredobodom pozornosti. Jeho životný cieľ daný od Boha bol stať sa posledným v dlhom rade prorokov, ktorí ukazovali na Spasiteľa, ktorého má Boh poslať svojmu ľudu Izraelu a celému svetu. Ján bol teda tým posledným ukazovateľom Božím.

Boh si ho vybral pre tento úrad ešte predtým, ako sa narodil. Tak ako to bolo aj u iných prorokov, od Izaiáša a Jeremiáša. Ale o žiadnom inom prorokovi nemáme takú históriu narodenia, ako aj správu o narodení. To odlišuje Jána od prorokov pred ním a to podčiarkuje jeho osobitný význam. Sám Ježiš dal Jánovi najvyššie postavenie spomedzi všetkých ľudí.

Pri jeho narodení a obriezke si všimneme mnoho nezvyčajných vecí. Jeho matka Alžbeta bola už stará žena a bola považovaná za neplodnú. Anjel oznámil jeho otcovi Zachariášovi zázrak jeho narodenia. Zachariáš nemohol hovoriť až do hodiny obradu obriezky, pretože pochyboval o anjelových slovách. Podľa anjelových pokynov dieťa dostalo meno, ktoré bolo v rozpore so všetkými tradíciami, meno, ktoré nemal nikto z jeho predkov, Ján. Tieto nezvyčajné a čiastočne nevysvetliteľné okolnosti Jánovho narodenia tiež podčiarkujú jeho osobitný význam ako ukazovateľa na Boha. Sú pre nás aj dnes, o dvetisíc rokov neskôr, Božím znamením a Božím potvrdením: Tento Ján je Boží prorok, Boží ukazovateľ. 

Chlapec sa mal volať „Ján“, to bolo to, čo Boh chcel. Ján, to znamená: „Boh je milosrdný.“ Boh bol skutočne milosrdný k rodičom Zachariášovi a Alžbete, keď im v starobe dal syna. Ale toto meno je aj Božím programom: Boh je milosrdný. Lebo Boh ukazuje svoju milosť celému ľudstvu skrze toho, na ktorého Ján ukázal a o ktorom svedčil.

Aj dnes je pre nás užitočné, že poznáme toto naprogramované meno: Ján – „Boh je milosrdný“. Ak čítame ďalej Bibliu, dozvedáme sa, ako tento muž kázal. Ľahko by ste ho mohli považovať za prísneho učiteľa zákona. Hlásal Boží zákon a svoje slová nevyberal. Nemilosrdne poukazoval na hriechy ľudí; Dokonca aj kráľa obvinil z cudzoložstva. Nakoniec za to musel zaplatiť svojou slobodou a životom. Áno, Jánova kázeň o zákone bola taká ostrá, že niekedy hraničila s urážkou: „Hadie plemeno!“. Ale akokoľvek tvrdé boli jeho slová zákona, jeho evanjelium bolo milosrdné a nádejné. Povedal: „Po mne príde ten, kto je silnejší ako ja. Toto je Baránok Boží, ktorý sníma hriechy sveta."

Ján bol preto veľký a preto tak veľa dokázal, lebo svoj životný cieľ prispôsobil plánu Stvoriteľa!

Turzovka, 2023

Úvahu nad dnešným Božím slovom môžete nájsť i na:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/104-advent-23-12

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/659-23-december

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1538-23-decembra

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2407-23-december-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2822-23-december-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3737-23-december-22 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.