Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Múd 6, 1-11, Lk 17, 11-19

„Podľa seba súdim teba“, sa zvyklo hovorievať ako odpoveď na kritiku.

Neviem či sa to zaraďuje medzi porekadla, alebo je to z klenotnice ľudovej múdrosti, ale vyzerá to na psychologicky hlbokú pravdu.

Napríklad neverný muž upodozrieva z nevernosti manželku; ten kto túži stúpať po spoločenskom, či pracovnom rebríčku, upodozrieva z toho iných; kto rád klebetí ak vidí hlúčok rozprávajúcich sa, podozrieva ich, že klebetia... Zlodej kričí, chyťte zlodeja.

Heslo: „Podľa seba súdim teba“, je veľmi dobré na spytovanie svedomia. Akonáhle sa mi v mysli vynorí nejaký súd, pýtajme sa, či to nie je vo mne.

Pouvažujme nad touto múdrosť „Podľa seba súdim teba“, z pohľadu evanjelia. Bolí nás, ak je k nám niekto nevďačný. Aspoň čakáme, že „za toto sa mohol poďakovať“, alebo „aspoň to spomenúť a pochváliť má za to“ a nič!

Podľa seba súdim teba, dajme do pozitívnej roviny. Teda, ak ma bolí nevďačnosť, bolí aj toho druhého. Ak zažívam nevďak, hneď sa musím pýtať: Nie som aj ja nevďačný.

Ako začať? Pripomínať si vetu z dnešného evanjelia: Ježiš na to povedal: „Neočistilo sa ich desať? A tí deviati sú kde? Nenašiel sa nik okrem tohoto cudzinca, čo by sa bol vrátil a vzdal Bohu slávu?“ A nemáme byť za čo vďační Bohu? Ak som vďačný Bohu, dokážem byť vďačný aj ľuďom. A opačne! A to radšej rozpíšem: Ak som vďačný ľuďom som vďačný aj Bohu. Aj v tomto prípade platí: Čo ste urobili jednému z týchto maličkých, mne ste urobili.

Turzovka, 15.11. 2023

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1924-streda-32-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2359-streda-32-tyzdna-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3213-streda-32-tyzdna-21  




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.