Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Rim 11, 1-2a. 11-12. 25-29, Lk 14, 1. 7-11

Vypočuli sme si lekciu z bontónu s náznakmi falošnej pokory?

Ako ináč vnímať tieto Ježišove slová? „Ak ťa niekto pozve na svadbu, nesadaj si na prvé miesto, lebo mohol pozvať niekoho vzácnejšieho, ako si ty; a prišiel by ten, čo pozval teba i jeho, a povedal by ti: ‚Uvoľni miesto tomuto.‘ Vtedy by si musel s hanbou zaujať posledné miesto.

A nie je to bontón s náznakmi falošnej pokory? Ale keď ťa pozvú, choď, sadni si na posledné miesto. Potom príde ten, čo ťa pozval, a povie ti: ‚Priateľu, postúp vyššie!‘ Vtedy sa ti dostane pocty pred všetkými. Pokorím sa, aby sa mi dostalo povýšenia – nie je to falošná pokora?

Ako máme porozumieť toto Ježišovu posolstvo? Najskôr by sme si mali uvedomiť, že takéto spoločenské správanie bolo v grécko-rímskej spoločnosti samozrejmosťou. Stolovanie bol priestor, pri ktorom obzvlášť zvýrazňovali sociálne rozdiely vo svete prvého storočia. Existuje množstvo rád, ako postupovať pri takýchto hostinách. Židovská kniha múdrosti, Sirach, varuje pred hltavosťou a radí byť úctivý pri takýchto jedlách (Sirach 31:12-18).

Ježiš ide ešte ďalej a varuje pred hľadaním najčestnejších miest. Povzbudzuje k pokore. Tá bola v grécko-rímskom morálnom ponímaní veľmi zriedka považovaná za cnosť. Napriek tomu pokora mala byť podľa mnohých novozákonných textov vlastnosťou Ježišových nasledovníkov (napr. Lukáš 1:48, 52; 18:14; Filipanom 2:3; Kolosanom 3:12; Jakub 3:13; 1. Petra 5:5).

Pozerajme na tento text aj z pohľadu eschatológie. Potom je jasné, že sa oplatí byť skromným (poníženým) pre Božie kráľovstvo. To znamenajú slová: Lebo každý, kto sa povyšuje, bude ponížený, a kto sa ponižuje, bude povýšený.

Nezabúdajme, že aj tento text jasne hovorí o spôsobe, akým Ježišovo kráľovstvo rozvracia ľudské spoločenské systémy, ktoré tak často velebia „majetných" a znevýhodňujú tých, ktorí nemajú majetky. Keďže kresťania sa v súčasnosti snažia žiť „protikultúrne“ (idú proti prúdu), zvýrazňujú hodnoty tých najviac marginalizovaných – čo sú na okraji spoločnosti. Tým zrkadlia Ježišov program – štýl života, vstupujú do Ježišovho kráľovstva a pomáhajú naplniť Boží dom a ponúknuť túto eschatologickú hostinu všetkým (14:21-23).

Turzovka, 4.11.2023

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1017-sobota-30-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3664-sobota-30-tyzdna-22 

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.