Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Joel 4, 12-21, Lk 11, 27-28

Rodinné vzťahy boli v Ježišových časoch veľmi dôležité.

Židia boli veľmi hrdí na to, že sú potomkami Abraháma. V dnešných veršoch Ježiš poukazuje na to, že to nebolo dôležité v porovnaní s počúvaním Božieho slova. Na chválu jeho matky zdôrazňuje práve počúvanie, keď povedal: „Skôr sú blahoslavení tí, čo počúvajú Božie slovo a zachovávajú ho.“ A jeho matka v tom vynikala. 

Písmo je plné pasáží o dôležitosti aplikovania Písma do našich životov. Takto „dospievame" v Kristovi. Pavol nám hovorí v II. liste Timotejovi: „Celé Písmo je Bohom vnuknuté a užitočné na poúčanie, na usvedčovanie na nápravu a na výchovu v spravodlivosti, aby bol Boží človek dokonalý a pripravený na každé dobré dielo.“ (2 Tim 3,16-17).

Pisateľ listu Hebrejom hovorí: „Lebo živé je Božie slovo, účinné a ostrejšie ako každý dvojsečný meč; preniká až po oddelenie duše od ducha a kĺbov od špiku a rozsudzuje myšlienky a úmysly srdca. A niet tvora, ktorý by bol preň neviditeľný. Všetko je obnažené a odkryté pred očami toho, ktorému sa budeme zodpovedať.“ (Hebr 4,12-13)

Často sa hovorí, že človek nemôže pokračovať v čítaní Biblie bez toho, aby sa nezmenil. Ak sa nezmení, prestane čítať, lebo Božie slovo je príliš usvedčujúce! Boh má so svojím Slovom cestu, ktorá, ako sa zdá, vždy preniká do stredu našich problémov.

Žalm 119 poskytuje mnoho výstižných opisov týkajúcich sa vzácneho Božieho Slova. Aj keď to nie je vyčerpávajúci zoznam, všimnime si obzvlášť zaujímavé: Božie slovo v našich srdciach nás chráni pred hriechom (verš 11). Slovo nás posilňuje (v. 28). Zákony sú spravodlivé (v. 75). Zákony sú nádherné (v. 77). Svoju nádej môžeme vložiť do Božieho slova (v. 81). Božie príkazy sú dôveryhodné (v. 86). Božie slovo je večné, stojace pevne na nebesiach (v. 89). Božie slovo je sladšie ako med (v. 103). Poznávanie získavame z Božích prikázaní (v. 104). Božie slovo je lampou pre naše nohy a svetlom pre našu cestu (v. 105).

Božie slovo je vzácne a cenné zároveň, ale bohužiaľ mnohí z nás ho zanedbávajú – na vlastnú škodu. Čím viac sa ponárame do jeho dokonalého Slova, tým viac si uvedomujeme, že bez neho nemôžeme žiť. Tak ako musíme mať denný príjem potravy pre naše fyzické zdravie, aby sme si udržali silu a vytrvalosť, tak musíme mať denný príjem „pokrmu" Božieho slova, aby sme sa držali múdrosti, vedeli rozlišovať pravdu od klamstva.

V II. liste Timotejovi sa hovorí: „Usiluj sa ukázať Bohu ako osvedčený, ako robotník, ktorý sa nemusí hanbiť a správne podáva slovo pravdy. (2. Tim 2:15)

Boh kladie vysokú prioritu na jeho Slovo a moju poslušnosť voči nemu.

Som povolaný „živiť sa" Božím Slovom, aby som si udržal duchovný život. „Duša, rovnako ako telo, žije tým, čím sa živí." Josiah Gilbert

„Keď nasýtim svoju myseľ Božím Slovom, prinesiem ovocie. Neobrábaná zem, akokoľvek úrodná, prinesie bodliaky a tŕnie; tak aj myseľ človeka." Sv. Terézia z Avily

Turzovka, 14.10.2023

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2323-sobota-27-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3174-sobota-27-tyzdna-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3637-sobota-27-tyzdna-22 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.