Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 56, 1. 6-7, alebo 1 Kor 3, 9c-11. 16-17, Jn 2, 13-22

Vlani som v súvislosti s dnešným sviatkom konštatoval, že po vlne pandémie ďalší stres – vojna pri našich hraniciach.

A vidíme, že vojna neutícha, ale rozširuje sa na Náhorný Karabach a najnovšie aj na Izrael.

Toto všetko sa nás dotýka a reagujeme všelijako. Strach spôsobuje rôzne ťažkosti a agresia vo svete zvyšuje aj agresiu v našom okolí.

Mnohí sa priznávajú:

Do pandémie sme sa stretávali, porozprávali sa a už to nevieme obnoviť. Mnohí prestali chodiť aj do kostola, k sviatostiam. Zvykli si na „duchovnú papučovú kultúru“.

Ako nám v unikaní pred týmito škodlivými trendami môže pomôcť výročie posvätenia katedrálneho chrámu?

Sme pred úžasným historickým fenoménom.

Ježiš, ktorý bol pre mnohých súčasníkov tesár zo zapadákova – Nazareta. Príde do hlavného mesta, do pompézneho chrámu a urobí tam poriadok. Predstavení národa a chrámu (čo bolo takmer totožné) boli v takom šoku, že nestačili v tej chvíli ani zareagovať. Zmôžu sa iba na otázku: „Aké znamenie nám ukážeš, že môžeš toto robiť?“ O to dôslednejšia bola ich chladnokrvná pomsta. Okolo Ježiša začali sťahovať slučku nenávisti, až ho dostali na potupný kríž.

Týmto však Ježišovo pôsobenie neskončilo. Dnešné evanjelium končí: Keď potom vstal z mŕtvych, jeho učeníci si spomenuli, že toto hovoril, a uverili Písmu i slovu, ktoré povedal Ježiš. Áno, učeníci uverili a Ježiš ich poslal do celého sveta. A v Žiline máme jedného z nástupcov apoštolov, biskupa Tomáša, ktorý má svoj kostol – Katedrálny chrám.

Katedrálny chrám je hlavným kostolom a jeho odozvou sú aj farské kostoly. Biskup má účasť na Ježišovej katedre a preto dáva vo svojej diecéze správcov týchto kostolov. A tak tvoríme spoločenstvo s Ježišom cez biskupa a farárov.

Napísal som: Sme pred úžasným historickým fenoménom. Môžeme povedať zázračným fenoménom. Nech nás povzbudzuje k dôvere v Pána, aby sme neostali v strachu, osamotenosti...

Turzovka, 10.10.2023

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1038-posviacka-katedralneho-chramu

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1454-vyrocie-posvaetenia-katedralneho-chramu-v-ziline

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3640-vyrocie-posvaetenia-katedralneho-chramu-22




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.