Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Tim 1, 15-17, Lk 6, 43-49

Často počuť: Držím sa, držím, som trpezlivý (á), ale potom vybuchnem.

Ja mám takú povahu. Povestná iskra, ktorá spôsobí výbuch. Následky hnevu sú evidentné. Sv. Doroteus prirovnáva hnevlivého človeka k psovi, ktorý zlostne hryzie do kameňa a vo svojej zaslepenosti nevidí toho, kto kameň hodil. Áno, často si odnesie náš hnev niekto nevinný.

Ako to asi je? Dnes sme počuli: Dobrý človek vynáša z dobrého pokladu svojho srdca dobro a zlý človek zo zlého vynáša zlo. Veď z plnosti srdca hovoria jeho ústa.

Dovolili sme zakoreniť sa hnevu v našom srdci. Ak máme v srdci napätie, nielenže to prezrádza naša „reč tela“, ale sme ako dom naplnený vysoko skoncentrovaným plynom. Stačí iskra a všetko vybuchuje!

Potom o nás platí: Čo ma oslovujete: ‚Pane, Pane,‘ keď nerobíte, čo hovorím?

Ako predchádzať hnevu? Nepustiť si blchu (hnev) do kožucha. Dá sa to?

Veď na to slúži modlitba, meditácia. Ježiš povedal:

Ukážem vám, komu sa podobá každý, kto prichádza ku mne, počúva moje slová a uskutočňuje ich. Podobá sa človekovi, ktorý staval dom. Hlboko kopal a základy položil na skalu. Keď potom prišla povodeň, na dom narazila voda, no nemohla ním pohnúť, lebo bol dobre postavený. Je treba ísť do hĺbky. Náš vzťah k Ježišovi nemôže byť: ‚Pane, Pane,‘

Pred hnevom a jeho usadením v duši nám pomôže uvedomenie si providencie (prozreteľnosti Božej). Nie je to ani islamský fatalizmus, ani orientálna karma. Je to poznanie toho, že Boh riadi svet. Ak prijmeme túto realitu a ak si uvedomíme, že Boh to čo prežívam robí pre naše dobro, dianie okolo nás trpezlivo prijímame a potom je ľahké byť pokojným. Vyhneme sa aj hnevu.

Turzovka, 16.9.2023

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3140-sobota-2-tyzdna-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3600-sobota-23-tyzdna-22 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.