Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Sol 4, 9-11, Mt 25, 14-30

5, 2, 1 - tak môžeme podľa počtu talentov pomenovať sluhov z dnešného podobenstva.

Boli to vlastne magnáti podriadení vrchnému manažérovi. Možno použiť slovo magnát, lebo talent bola priam astronomická suma.

Ku ktorému magnátovi sa najviac približuje dnešný človek? K M5? Na prvý pohľad by sa to tak zdalo. Veď nie je spokojný s tým čo má, chce mať stále viac. Burzy pracujú na plné obrátky!

Súčasná mentalita nás robí automaticky podobnými skôr zlému ako dobrému sluhovi... Teda k M1. Nie z pohľadu lenivosti, ale zo snahy nechávať si talent pre seba. A čim viac tým lepšie – človek hrabiví, tak by sme ho mohli nazvať.

Dnešný človek je naozaj konzumný človek. Nemyslím tu na to, že hneď všetko aj skonzumuje (to nestačí, tony potravín sú v odpadkov), ale na to, že chce všetko pre seba. A človek má robiť pre manažéra, teda nie pre seba.

Tými magnátmi sme teda my. Dostali sme od Pána (vrchného manažéra) nesmierne veľké bohatstvo času, energie, možnosti. Zakopávame to všetko, alebo zúročujeme. Ak zakopávame pre seba, zadusíme sa v egoizme.

Ako sa dajú zúročiť talenty pre Pána? Veď Stvoriteľ to nepotrebuje. On nie, ale svet to potrebuje, jeho stvorenie. Všimli ste si, že je tu všetko pre iných, pre vzrast, rozvoj?

Kto to tu kazí napríklad len z pohľadu ekológie? Koruna tvorstva, človek, ktorý sa stal človekom hrabivým.

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1844-sobota-21-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2275-sobota-21-tyzdna-19 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.