Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

2 Kor 11, 18. 21b-30, Mt 6, 19-23

Bol milionárom.

Nevedel, čo s úrokmi a dividendami. Niekto mu poradil, aby postavil protiatómový bunker. Čoskoro teda vznikol slušný betónový úkryt. Maličkosť: za desiatky pekných miliónov.

Pomyslel si, že atómová vojna môže začať: za týmito hrubými múrmi, so zásobami vody a jedla, by som pokojne vydržal celý rok. Zabezpečil si zbraň, aby si mohol brániť svoje bohatstvo. Našiel istotu – ale dočasnú. Nemusíme to ani zdramatizovať, že hneď na to zomrel. Pred smrťou ho to nezachránilo.

Nie je to sci-fi, ani ojedinelý prípad. Človek chce mať istou, byť zabezpečený. Ježiš nám do toho hovorí:

„Nezhromažďujte si poklady na zemi, kde ich moľ a hrdza ničia a kde sa zlodeji dobýjajú a kradnú. V nebi si zhromažďujte poklady; tam ich neničí ani moľ ani hrdza a tam sa zlodeji nedobýjajú a nekradnú. Lebo kde je tvoj poklad, tam bude aj tvoje srdce.

Mnohí z nás majú tendenciu hromadiť všetko možné; najmä čo vidia u iných. Veci hromadíme z mnohých dôvodov. Jedným z nich je, že si myslíme, že keď máme veľa, ľudia si nás budú vážiť. Čím drahšie veci, tým väčšia prestíž v spoločnosti. S týmto postojom podvedome upozorňujeme  iných, aby nám venovali pozornosť. Je to akoby výkrik o lásku... A dosiahneme opak – skôr závisť. Nie bezvýznamným dôvodom je tiež, mať pocit istoty. Niektorí tvrdia, že je to túžba po nesmrteľnosti.

Ježiš hovorí, aby sme nemali srdce pri hmote, ale niekde inde. Povzbudzuje nás, aby sme netrávili svoj život nepodstatnými a bezcennými vecami, ale využívali svoj život na pomoc druhým. Nezhromažďovať to, čo si jedného pekného dňa aj tak nezoberieme do hrobu. Tam nebudeme potrebovať všetky tieto nahromadené veci. Lebo tam sa nebudú počítať vecí, ale predovšetkým množstvo lásky, ktorú sme vložili do vzťahov...

Ježiš nám ukazuje cestu, je svetlo, aby sme neboli v tme!

Pýtajme sa:

  1. Prečo máme tendenciu hromadiť?
  2. Prečo nám bohatstvo tohto sveta zatemňuje nebesia?
  3. Prečo je dôležité oslobodiť sa od hmotných vecí?

Turzovka, 23.6.2023

Úvahy nad liturgickými čítaniami nájdete i na:

http://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/282-piatok-11-tyzdna-2

http://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/779-piatok-11-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3034-piatok-11-tyzdna-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3492-piatok-11-tyzdna-22 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.