Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gal 4, 22-24. 26-27. 31 – 5, 1, Lk 11, 29-32 

Sú veci a okolnosti, ktoré nám škodia.

Napríklad niekto nemôže niečo jesť, iný neznáša prievan, niekto je alergický na nejakú látku. Pre niekoho to môže byť napríklad aj zlá spoločnosť, internet, správy, ktoré ho rozčuľujú, čo nevie zvládnuť. To je to, čo v duchovnej literatúre poznáme pod pojmom „blízka príležitosť k hriechu“. To sú veci, ktoré nám priamo škodia.

Do akej kategórie dáme veci, ktoré nám neprospievajú? Pavol apoštol totiž o jednej takej veci píše. V prvom čítaní sme počuli ako Pavol Galaťanom mocou svojej apoštolskej autority zdôrazňuje: Ja, Pavol, vám hovorím, že ak sa dáte obrezať, Kristus vám nič neprospeje. Do prvého kresťanského spoločenstva sa votreli kazatelia zo židovstva, ktorí hovorili, že aj kresťania sa majú dať obrezať. Obriezka, ktorá pričleňovala k Starozákonnému spoločenstvu už stratila význam. Pavol im hovorí, že to nie je prospešné pre vieru. Bola nahradená krstom.

Pavol im zdôraznil podstatu viery a tým aj to, čo je pre nich prospešné: Lebo v Kristovi Ježišovi ani obriezka nič neznamená, ani neobriezka, ale viera činná skrze lásku.

V úvode som hovoril čo nám môže škodiť. Poďme teraz pozitívne: Čo nám osoží? Viera činná skrze lásku. Teda to čo robíme z viery a z lásky.

Čo sme napríklad urobili v ostatnom čase z viery? Šli do kostola, modlili sa... To by malo byť samozrejme a môže to byť ako tá Pavlom spomínaná obriezka. Preto sa musíme sústrediť na to v čom sme sa prejavil ako veriaci vo vzťahu k iným. Čo sme urobil z lásky.

Pán Ježiš nám dáva v dnešnom evanjeliu typ: Ale čo je vnútri, rozdajte ako almužnu a všetko vám bude čisté.“ Je to odstránenie z nášho srdca toho, čo nám bráni v činnej láske? Možno.

Turzovka, 11.10.2022 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.