Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ex 1, 8-14. 22, Mt 10, 34 – 11, 1

Rodina je základná bunka spoločnosti a je požehnaním pre členov rodiny, štát i Cirkev.

O tom asi nepochybujeme. Vidíme aké problémy majú deti vyrastajúce bez vyváženej rodiny. Vzťahy v rodine sú základnými vzťahmi a mali by byť plné citu a vzájomnej dobroprajnosti.

Ježiš si však dovolil povedať: Kto miluje otca alebo matku viac ako mňa, nie je ma hoden. A kto miluje syna alebo dcéru viac ako mňa, nie je ma hoden.

Pritom je veľmi potrebné túto požiadavku brať veľmi vážne. Ináč to môže pokaziť život členom rodiny. Matka hovorí: "Mám detí, ktoré by som mala upozorniť, usmerňovať. Nedokážem to. Bojím sa, žeby som ich stratila. Neviem si predstaviť, žeby som bola bez nich!" Pritom opustila otca matku  a spojila svoj život s manželom. S nim by mala žiť ako „dvaja holúbkovia“. Ona je niekde mimo!

Pripomeňme si známu myšlienku. Francúzky akademik J. Guiton v knihe Dialógy s Pavlom VI. cituje tohto múdreho pápeža: Matka sa podobá Mojžišovi. Pripravuje zasnúbenú zem, ale sama do nej nevstupuje. V tom je veľkosť matky. Vedieť pripraviť zasnúbenú zem – budúcnosť dieťaťa a ustúpiť. Je to obeta, ktorú vie urobiť len dobrá matka. Neverili by ste koľko rozvodov spôsobí práve to, že niektoré matky to nevedia. Preto tie štipľavé vtipy o svokrách. Pritom ich deti nikdy nedokážu vyrasť v samostatné osobnosti!

Spĺňa sa tu i druhá Ježišova myšlienka: Kto neberie svoj kríž a nenasleduje ma, nie je ma hoden. Kto nájde svoj život, stratí ho, a kto stratí svoj život pre mňa, nájde ho.

Kto to neurobí, ako spomínaná matka, stráca svoj život, lebo si ho berie pre seba.

Turzovka, 12.7.2021

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/452-pondelok-15-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2616-pondelok-15-tyzdna-20




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.