Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 1, 10. 16-20, Mt 23,1-12

Každá stránka evanjelia je napísaná pre Cirkev.

A keďže každý pokrstený je „cirkev“, platí to pre každého – dokonca i nepokrsteného človeka „dobrej vôle“ – teda hľadajúceho.

Aj my sme v pozícii zákonníkov a farizejov, preto sme pozvaní, aby sme sa v nich spoznali. Problém, ktorý predstavuje táto pasáž. Je to otázka: Staviame Boha alebo svoje ego do stredu všetkého?

Ježiš kritizuje zákonníkov a farizejov (a nás s nimi), pretože robia všetko preto, aby ich bolo vidieť: Všetko, čo robia, konajú iba preto, aby ich ľudia videli. Zaoberajú sa skôr tým, či sa javia ako zbožní, a nemyslia na úprimný vzťah k Bohu.

Snaha po zjavnej zbožnosti sa evidentne spája s poriadnou dávkou márnivosti a pýchy. V prostredí, kde sa náboženstvo cení, si veriaci ľudia automaticky získavajú najvyššiu reputáciu. Akoby boli spoločenským dohovorom pasovaní na čestné miesto. Zákonníci a farizeji mali so svojou simulovanou zbožnosťou špeciálne miesta v synagógach a na hostinách, a keď sa objavili na verejnosti, dostavalo sa im úcty a pozdravov zo všetkých strán.

Ježišovi učeníci sú nabádaní, aby sa vyhýbali takémuto správaniu, ktoré sa objavovalo u farizejov a v zákonníkov. Čestné tituly a nároky na moc nie sú na mieste, pretože sú všetci bratia, synovia toho istého Nebeského Otca (v. 8.) a sú vedení tým istým Kristom - Učiteľom (v. 10.).

V kresťanskej komunite je služba najväčšie a jediné prvenstvo, ktoré sa počíta. (v. 11.: Kto je medzi vami najväčší, bude vaším služobníkom.). Nemali by sa používať ani označenia, ktoré poukazujú na rozlišovanie a diskrimináciu, ktoré zdôrazňujú údajné právo kontroly a nadvlády niektorých. 

Nakoniec sa Ježiš musí uchýliť k príkazom o službe iným (v. 11.) a hrozbám, ktoré majú znížiť tých, ktorí povstali nad ostatných (Kto sa povyšuje, bude ponížený, a kto sa ponižuje, bude povýšený.“ v. 12.).

Matúš porovnáva dva obrazy Cirkvi. Ten farizejský, pompézny, okázalý a prázdny, v ktorom dominujú vodcovia túžiaci po cti a moci; druhý kresťanský, zložený z priateľov a bratov. Nejde o anarchiu, pretože sme vedení Kristom a Otcom, pred ktorým sú všetci rovnako deťmi. Tí, ktorí tam vykonávajú funkcie alebo úrady, sú povolaní svojimi skutkami vydávať v službe svedectvo o láske Otca. 

Cirkev Kristova je spoločenstvom rovných, bratstvo, ktorého najvyšším kritériom je služba. V Cirkvi sú rôzne úlohy a zodpovednosti, ktoré sa však musia vykonávať ako služba. Tento štýl je vytvorený podľa vzoru samotného Ježiša, ktorý prišiel slúžiť (porov. Mt 20,26).

Logika vzťahov, ktoré musí kresťanské spoločenstvo regulovať je pokora; Podmienka diktovaná Ježišom: „Ak sa neobrátite a nebudete ako deti, nevojdete do nebeského kráľovstva“ (Mt 18,3). Opačný postoj je sebavyšovanie zákonníkov a farizejov.

Turzovka – Vršek, 2.3.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.