Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Dan 9, 4b-10, Lk 6, 36-38

Neviem či súhlasíte, ale každý človek je sebecký.

Myslí najskôr na seba, potom ide cez tzv. analógový most k druhému. Naša ľudová múdrosť o tom hovorí takto: Podľa seba súdim teba; Sýty hladnému neverí. A možno by ste našli i ďalšie. Tieto dve, ktoré som vydoloval v pamäti potvrdzujú tento analógový most. Ja môžem iného posúdiť na základe mojich skúsenosti. Ak mám zlé, súdim čiernymi okuliarmi, ak mám dobré skúsenosti, posúdim ho pozitívne – napríklad neupodozrievam ho. Ak som nezažil hlad, nejaké trápenie, neviem sa vžiť do situácie druhého.

Prenesme si tieto skúsenosti do dnešného Božieho slova:

Daniel prežíva tragickú situáciu otroctva v babylonskom zajatí. Uvedomuje si, že do týchto ťažkosti sa on i celý národ dostal vlastnou vinou a vyznáva Bohu: pretože sme odstúpili od teba a nepočúvali sme hlas Pána, svojho Boha, a nekráčali sme podľa jeho zákonov, ktoré nám dal prostredníctvom svojich sluhov, prorokov. Keby nezažíval túto biedu, nikdy by sa nevedel tak pokoriť a tak úpenlivo prosiť. Nevidíme tu však spomínanú sebeckosť, veď prosí za národ. Nuž, ľahšie je povedať: Zhrešili sme, konali sme ničomne a žili bezbožne; vzopreli sme sa a odklonili od tvojich nariadení a od tvojich ustanovení. Neposlúchali sme tvojich sluhov, prorokov..., ako to hovoriť v singulári. Skúste si to povedať, každý za seba. A prorok Daniel si je vedomý, že Boh ho skôr vypočuje ak prosí za celý národ!

Aj Ježiš apeluje na naše sebectvo: „Buďte milosrdní, ako je milosrdný váš Otec! Nesúďte a nebudete súdení. Neodsudzujte a nebudete odsúdení! Odpúšťajte a odpustí sa vám. Hovorí nám ak sa chceme vyhnúť odsúdeniu, dosiahnuť milosrdenstvo, odpustenie od Boha, musíme to robiť iným! Už čisto zo sebeckých dôvodov!

Pán Ježiš to ešte aj priklincoval: Lebo akou mierou budete merať vy, takou sa nameria aj vám.

Turzovka – Vršek, 1.3.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.