Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Pt 5, 1-4, Mt 16, 13-19

Vidíme chaos vo svete.

A vôbec to nie je dramatizovanie, ani apokalyptický pohľad. Koľko názorov politikov na riešenie pandémie vo svete, koľko odborníkov s protichodnými návrhmi?! Koľko rôznych názorov na riešenie mieru, hladu ekológie, výchovy, rodín...?! A svet (i my kresťania) sme prekvapení, že Cirkev si ide vlastnou navigáciou už dve tisícročia. Prečo? Odpoveď nachádzame v dnešnom sviatku. Zamyslíme sa nad ním pohľadom Miriam Liptovskej z knihy Celý rok so svätými, pripadne linkami pod touto úvahou.

----------------

Už v 4. storočí slávil sa v Ríme sviatok Katedry svätého Petra na počesť základu kresťanského spoločenstva a jeho biskupskej hodnosti. My si na tento sviatok pripomíname veľkú hodnosť, ktorú dal Petrovi Ježiš Kristus na zachovanie viery a jednoty Božieho ľudu.

 RÍM S PETROM

Kristus víťazí! Kristus kraľuje! Kristus vládne!

Dvetisíc rokov svedčí o zázraku zázrakov; Peter, chu­dobný, nevzdelaný rybár, ktorého Ježiš zavolal na brehu Genezaretského jazera, stal jeho prvým zástupcom na zemi.

V mene Krista:

- začína víťaziť nad pohanstvom,

- kraľovať ako «sluha sluhov Božích» — pápež,

- vládnuť ako otec kresťanskej rodiny, Cirkvi katolíckej, pastier Kristových baránkov a ovečiek.

Peter, ktorého Pán prorocky nazval «Skalou-Kéfas», po svojom obrátení stal sa naozaj Skalou lásky, Skalou Vernosti voči svojmu Majstrovi-Kristovi! Miloval a nasle­doval ho až po smrť na kríži! Aj smrťou chcel zdôrazniť: Pane, moje nohy sa dotýkajú tvojich. Nesklamal som ťa v dôvere a v poverení! Preto umieram dolu hlavou — v tvojich šľapajach až po smrť!

Do konca vekov sa budeme presviedčať: «Peter, ty si Skala a na tejto Skale vystavím svoju Cirkev... tebe dám kľúče od Kráľovstva nebeského.»

Po zmŕtvychvstaní zveruje mu «baránkov i ovečky», t.j. všetkých, ktorí budú patriť do jeho Cirkvi. Peter, usta­novený samým Kristom, vystúpi ako Hlava už pri voľbe Mateja. Keď je však Svätým Duchom na Turíce pašovaný na vrchného Pastiera, je už onou «tajomnou Skalou». Je pevný, nebojácny. S pápežským prejavom vystúpi prvý raz ako taký, ktorý má moc «zhora»! Od Turíc začína svoje misijné cesty. Najprv v Antiochii — meste zvanom «Krá­ľovná východu».

Peter cíti, že nie tu ho chce mať Pán. Ustanoví preto miesto seba Evódia a sám sa poberie do strediska vtedaj­šej kultúry — do Ríma. On, rybár, poznáva tu skazený svet pohanov. Neskôr ho v liste nazve «Babylon zeme».

Strom Kríža zasadí tu! Tu, kde vládol Satan, musí vlád­nuť Kristus! Dáva za to i život. Krv mučeníkov bude zvlažovať toto semiačko kríža. Z času na čas musí ešte opustiť Rím, ale vracia sa späť. Tu položí za svojho Majstra život. Vedľa neho padne druhý stĺp Cirkvi, apoštol národov — Pavol!

Strom kríža vypučí. Kresťanstvo dostane silu z krvi mučeníkov. Nástupcovia Petra cítia príťažlivosť k hrobu prvého pápeža. Zdá sa, ako by duch Skutkov apoštolov vanul ďalej. Peter, ktorý začal vystupovať od voľby Mate­ja, cez Turíce a apoštolský snem ako Hlava (Sk 15,6-11), stojí ďalej na čele Cirkvi: Peter a jedenásti; Peter a ostatní apoštoli... (Sk 2,14; 5,29).

Cirkev sa ďalej pridŕža Petrovho primátu. I Pavol, kto­rý bol tiež osobne povolaný samým Kristom za apoštola, rešpektuje Petra ako hlavu. Keď prehovoril Peter — ho­vorí si prvokresťanská pospolitosť — poslúchneme! S ním je Kristus, on je jeho viditeľným zástupcom na zemi.

Takto sa to nesie cez stáročia. Rím s Petrom stáva sa katedrou — učiteľkou národov! Na začiatku stredoveku sa výraz «Katedra Svätého Petra» nachádza v liste svätého Kolumbána, ktorý píše pápežovi Bonifácovi IV. v roku 613.

Pôvodne sa v tento deň slávilo nastolenie svätého Petra len v Antiochii, kde sa prvý raz pomenovali vyznávači Kris­ta «kresťania »! Neskôr to svätá Cirkev spojila s jeho nastolením v Ríme. Toto trvá dosiaľ. Každý poriadny Ír — ako Daniel O' Connell — pred smrťou hovorí: «Dušu dávam Bohu, telo dajte zemi, ale srdce patrí Rímu!» Ako­by chceli Íri naznačiť: «Kresťan musí byť spojený s ka­tedrou svätého Petra na veky!»

Pane Ježišu, ak sme čo len trocha vnikli do tajomstva Turíc, musíme pochopiť, že Cirkev katolícka je vždy v tajomnej ochrane Svätého Ducha, v milujúcom Srdci Panny Márie, ktorá je Matkou Cirkvi. Len tak si možno vysvetliť jej dvetisícročnú existenciu. Je i na nás, aby sme katedru svätého Petra — učiteľský úrad Cirkvi verne poslúchali ,i osvedčili sa ako sväté deti svätej Cirkvi.

KVET

Venujem dnes viac času štúdiu o svojej Cirkvi.. Prípadne s kým?... Otčenáš, Zdravas — za Svätého Otca.

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.