Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Joel 2, 12-18, 2 Kor 5, 20 – 6, 2, Mt 6,1-6.16-1

Dnešný deň dostal meno po starobylom symbole kajúcnosti - posypanie popolom.

Pán Ježiš nás k tejto kajúcnosti upozorňuje: „Dajte si pozor...“! Tak začína evanjelium na popolcovú stredu, ale my už v tej chvíli prestaneme dávať pozor, lebo si povieme: „Áno viem! Mám konať dobré skutky, modliť sa a postiť sa.“ A začneme vymýšľať predsavzatia, aký dobrý skutok spravím, akú modlitbu sa pomodlím a čo nebudem jesť. To v lepšom prípade. Dosť možne, že úplne vypneme.

Na začiatku pôstu však nestojí výzva začať robiť dobré skutky, dlhšie sa modliť a viac sa postiť. Konanie dobra, kontakt s Bohom a zriekanie sa už musia byť predsa samozrejmosťou pre každého, kto uveril v Krista a rozhodol sa nasledovať ho!

Ak iba na popolcovú stredu začnem horúčkovito vymýšľať dobré skutky, modlitby a sebazápory, znamená to, že môj bežný životný štýl je od života viery ešte dosť vzdialený. „Dajte si pozor...“ nie je upozornenie typu: „Pozor, čerstvo natreté, nebezpečenstvo šmyku a podobne!“ Pán totiž predpokladá, že keď sa k nemu hlásime, už dávno sa usilujeme o dobro. Jeho výzva: „Dajte si pozor!“ upriamuje našu pozornosť na kvalitu toho, čo už dávno žijeme – na to, ako robíme dobré skutky, ako sa modlíme a ako sa postíme. Aby sa nám nestalo, že budeme robiť veľa dobrých vecí, dlho sa modliť a usilovne postiť, ale ako pokrytci. Pokrytci sú vlastne ľudia, ktorí vidia iba vonkajšiu formu a kvantitu. Tomu, kto si dáva pozor, ide o Boží pohľad, ktorý zachytí pri každom dobrom skutku, o Božie slovo, ktoré možno začuť iba v tichosti srdca a o radosť z toho, že každým zebazáporom dáva priestor niečomu omnoho krajšiemu, než je vec, ktorej sa práve zriekol.

Sypanie popolom – samozrejme symbolické, nech nám pomáha dávať pozor aby sme neskončili v popole. Naopak povstali z neho k novému životu.

Turzovka – Vršek, 22.2.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.