Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gn 3, 1-8, Mk 7, 31-37

Keď chceli evanjelisti - novinári tej doby, zachytiť podstatu Ježišovho účinkovania, písali o ňom, že „chodil a dobre robil“.

Aj dnes sme počuli, ako Marek charakterizuje verejnú mienku slovami: „Dobre robí všetko: aj hluchým dáva sluch aj nemým reč.“

Aj Peter keď v Kornéliovom dome vysvetľuje prečo krstí pohanov vysvetľuje: „Boh pomazal Ježiša z Nazareta Duchom Svätým a mocou a on chodil, dobre robil a uzdravoval (Sk 10:38).

Keďže je teraz kresťanov viac ako v časoch Pána Ježiša, malo by byť vo svete viac lásky. Je to tak?

Známa skupina spieva, že hoci je stále viac lásky v rozhlase v televízií, predsa jej je málo v živote.

Práve láska je spojivom manželov a rodín. Najmä tam ju najviac potrebujeme. Uvedomujeme si to viac ako v iných dobách teraz, lebo práve rodina je v kríze. Kde ju ale nájsť? Aká by mala byť?

 Keď prišiel Pán Ježiš na svet a začal hlásať lásku Boha Otca, keď ju aj ukázal a keď ju ľudia začali praktizovať, musel pre tento nový štýl života vzniknúť v Gréckom svete nový pojem - agapé. Toto slovo malo naplno vyjadriť Ježišovu lásku, ktorá ale nemá takmer nič spoločné s ospevovanou, sebeckou „láskou". Je to láska dávajúca, obetujúca sa pre druhého.

 Iba v prípade takejto vzájomnej láske môžu rodičia dávať život. Ak hľadajú iba svoje pohodlie, spôsobia duchovnú smrť, nenaučia dieťa opravdivej Ježišovej láske - agapé. Naviac, ak partneri vidia v budúcom dieťati ohrozenie svojho pohodlia, zapríčinia i smrť nenarodeného dieťaťa.

 Túto lásku nám môže priblížiť postreh zo Svätej zeme - Palestíny. Tam sa rieka Jordán vlieva do Genezaretského jazera, obohacuje ho, oživuje a vyteká z neho omnoho mohutnejšia, aby sa vliala do Mŕtveho mora, ktoré síce rieku prijíma, ale tá už ďalej nepokračuje. Všetky soli a minerály ostávajú v mori. To je tak presýtené soľami, že tam nemôže existovať život. Preto sa to more volá Mŕtve more.

 Aký rozdiel medzi Genezaretským jazerom a Mŕtvym morom! Je preto, lebo jedno jazero prijíma i odovzdáva, a druhé iba prijíma, až sa zadúša.

 Tento príklad môže byť obrazom rodiny (i každého človeka). Ak rodina, (ale aj jednotlivec,) prijíma dary od Boha, od spoločnosti a odovzdáva ich, je plná života ako Genezaretské jazero. Ak iba berie, členovia sú sebeckí nedávajú život, skôr sejú smrť. Preto sa Cirkev modlí k Ježišovi a usiluje sa ho nasledovať, aby sme mali Ježišovu lásku a aby bola láska aj v živote a nie iba v piesňach.

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 12.2.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.