Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gn 1, 20 – 2, 4af, Mk 7, 1-13

Ešte v roku 2016 som v súvislosti s dnešným evanjeliom citoval myšlienku vedca B. Pascala: „Boh je citlivý na srdce“.

Ak teda nechceme byť farizejskí, je potrebné aby náš vzťah začal v srdci, rástol v ňom. Potom prejavy viery nebudú povrchne a povedzme: farizejské a Pánom kritizované.

V roku 2017 som hovoril o očisťovaní srdca a rozoberal sa myšlienkou Ovidia: „Vidím čo je dobré, aj to schvaľujem, ale robím predsa to čo je horšie“. Vtedy som napísal: „Aby sme vedeli ako si očisťovať srdce, mali by sme ďalej hovoriť o vášňach. To by bolo na ďalšiu úvahu. Žeby o rok?

Sľúb som splnil až v roku 2019 a hovoril som o vášňach. Písal som o tom v súvislosti s prvým čítaní, kde zaznelo po každej etape stvorenia slovíčko „dobréPo stvorení človeka: „veľmi dobréBoris Vyšeslavcev napísal: „Možno, že na počiatku to tak aj bolo. Ale prišli vášne a všetko uviedli do zmätku“. 

A tu musíme pokračovať a o vášňach ešte popremýšľať, či uvádzajú vášne do zmätku. Najskôr čo sú to vášne? Na pomoc si zoberme Katechizmus Katolíckej cirkvi. V čísle textu 1762 čítame: „Človek sa zameriava na blaženosť svojimi vedomými a dobrovoľnými činmi. Vášne alebo city, ktoré zakúša, ho môžu na to disponovať a k tomu prispievať“. Teda vášne nám môžu pomáhať k večnej blaženosti. Číslo textu 1763 to dopĺňa: „Výraz –vášne- patrí do kresťanského dedičstva. City alebo vášne označujú citové vzrušenia alebo hnutia, ktoré pobádajú konať alebo nekonať podľa toho, čo človek pociťuje alebo si predstavuje ako dobré alebo ako zlé“. Z toho vyplýva, že vášne samy v sebe nie sú ani dobré, ani zlé. Morálnu akosť nadobúdajú iba v takej miere, v akej skutočne závisia od rozumu a vôle. Vášne sa volajú dobrovoľné „alebo preto, že ich vôľa prikazuje, alebo preto, že ich vôľa nezakazuje“. Patrí k dokonalosti morálneho alebo ľudského dobra, že vášne riadi rozum. (– č. t. 1767) Nasledujúci text (1768) vysvetľuje: „Silné city nerozhodujú ani o morálnosti, ani o svätosti ľudí; sú nevyčerpateľnou zásobárňou obrazov a citových hnutí, v ktorých sa prejavuje morálny život. Vášne sú morálne dobré, ak prispievajú k dobrému konaniu; v opačnom prípade sú zlé. Správna vôľa zameriava na dobro a na blaženosť citové hnutia, ktoré si osvojuje; zlá vôľa podlieha nezriadeným vášňam a vybičúva ich. Vzrušenia a city sa môžu stať súčasťou čností alebo sa môžu v nerestiach zvrhnúť“.

Ktoré sú hlavné vášne? Hlavné vášne sú láska a nenávisť, túžba a strach, radosť, zármutok a hnev.(1772) 

Turzovka – Vršek, 9.2.2021

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.