Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Narodil sa v Benátkach roku 1486.

Zvolil si vojenskú dráhu, ale neskôr ju opustil a rozhodol sa pomáhať chudobným. Im rozdal aj svoj majetok. Založil rád rehoľných klerikov zo Somasky na pomoc sirotám a chudobným. Umrel v Somaske v bergamskom kraji roku 1537.

Z listu svätého Hieronyma Emilianiho spolubratom (Benátky, 21. júna 1535)

Iba Pánovi máme dôverovať

Milovaní bratia v Kristovi a synovia Spoločnosti služobníkov chudobných!

Váš úbohý otec vás pozdravuje a povzbudzuje vás, aby ste vytrvali v láske ku Kristovi a vo vernom zachovávaní kresťanského zákona, ako som vám to ukázal skutkom i slovom, keď som bol medzi vami, aby bol Pán oslávený mojím prostredníctvom vo vás.

Naším cieľom je Boh, prameň všetkého, čo je dobré, a my máme iba jemu dôverovať a ničomu inému, ako to hovoríme v našej modlitbe. Náš Pán je dobrotivý. Chce vám dať väčšiu vieru – bez ktorej, ako hovorí evanjelista, Kristus nemôže urobiť veľa znamení (porov. Mk 6,5) – a chce vyslyšať vašu modlitbu. Rozhodol sa použiť vás, chudobných, týraných, sužovaných, unavených a všetkými opovrhovaných, ba zbavených aj mojej telesnej prítomnosti, nie však ducha vášho úbohého, milovaného a milujúceho otca.

Prečo vás chcel mať takých, vie iba on sám. Môžeme však vybadať tri dôvody. Ponajprv vám náš zvelebený Pán pripomína, že vás chce pripočítať k svojim milovaným synom, ak vytrváte na jeho cestách. Lebo tak zaobchodil so svojimi priateľmi a urobil ich svätými.

Druhý dôvod je ten, že chce dosiahnuť, aby ste čoraz viac dôverovali iba jemu a nikomu inému, lebo, ako som povedal, Boh nepôsobí v nikom, kto odmieta vložiť celú svoju vieru a nádej iba do neho, zato však zalial plnosťou lásky tých, čo mali veľkú vieru a nádej, a urobil im veľké veci. Preto ak budete vyzbrojení vierou a nádejou, urobí vám veľké veci ten, ktorý povyšuje ponížených (porov. Lk 1,49.52). A tak keď vám vezme mňa alebo kohokoľvek iného, koho máte radi, postaví vás pred voľbu dvoch možností: buď zanecháte vieru a vrátite sa k veciam tohto sveta, alebo vytrváte vo viere, a tak sa osvedčíte pred Bohom.

A tretí dôvod: Boh vás chce vyskúšať ako zlato v peci (porov. 1Pt 1,7). Aj zo zlata nečistotu strávi oheň, dobré zlato však zostane a stúpne na cene. Takisto robí Boh s dobrým služobníkom, ktorý dúfa a v súženiach pevne ostáva v ňom. Boh ho pozdvihne a to, čo z lásky k nemu opustil, nahradí mnohonásobne v tomto veku a v budúcom mu dá večný život (porov. Mt 19,29Mk 10,30).

Takto zaobchodil so všetkými svätými. Tak urobil s izraelským ľudom po jeho utrpení v Egypte: nielenže ho odtiaľ vyviedol veľkými znameniami a kŕmil ho mannou na púšti, ale daroval mu aj zasľúbenú zem. Ak teda budete aj vy vo viere pevne odolávať pokušeniam, Pán vám daruje pokoj a odpočinok časný v tomto veku a trvalý v budúcom.

      RESPONZÓRIUM (Porov. 1 Pt 3, 8. 9Rim 12, 10-11)

Buďte všetci jednomyseľní, súcitní, bratsky sa milujte, buďte milosrdní a pokorní. * Lebo ste povolaní, aby ste dostali dedičstvo požehnania.

Milujte sa navzájom bratskou láskou, predbiehajte sa vzájomne v úctivosti, v horlivosti neochabujte, buďte vrúcneho ducha, slúžte Pánovi. * Lebo ste povolaní, aby ste dostali dedičstvo požehnania.

Modlime sa.

Bože Otče, prameň milosrdenstva, ty si dal svätého Hieronyma sirotám za otca a pomocníka; na jeho orodovanie nám pomáhaj, aby sme plnili záväzky svätého krstu, v ktorom sme dostali ducha synovstva a stali sme sa tvojimi deťmi. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.