Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Jn 2, 22-28, Jn 1,35-42

Človek je tvor uvažujúci a majúci sebareflexiu.

Preto sa v mene ľudstva i v mene svojom pýta: Kto som?

Posvieťme si na túto otázku z pohľadu ľudstva. Je to najrozšírenejší cicavec, najviac vplýva na prostredie na našej planéte. Túto Zem, ktorá ho živí a dáva mu možnosť života najviac ničí. Všetko má akoby „pod palcom“. Až na tie maličkosti ako sú baktérie, vírusy. Tie mu spôsobujú mor a pandémiu. Spod kontroly sa mu vymykajú aj veľké veci – neovláda vulkán, zemetrasenie, trasie sa pred kométami...

Pýtajme sa za seba: Kto som? Pomôžme si dnešným evanjeliom: Čítali sme: Toto je Jánovo svedectvo: Keď Židia z Jeruzalema poslali k nemu kňazov a levitov, aby sa ho pýtali: „Kto si ty?“, on vyznal a nič nezaprel. Vyznal: „Ja nie som Mesiáš.“ „Čo teda,“ pýtali sa ho, „si Eliáš?“ Povedal: „Nie som.“ „Si prorok?“ Odpovedal: „Nie.“

Najskôr uvažujme, ako by sme sa prezentovali na mieste Jána Krstiteľa? Odpovedali by sme tak rázne, „nie“? No, „prihrieval by som si polievočku“. Asi v takomto „skromnom“ tóne: Nie som Mesiáš, ale ja viem o ňom, predstavím vám ho. S tým Eliášom je to tak, že bol sľúbený jeho príchod a ja hovorím v jeho mene. Či som prorok? Ja citujem proroka Izaiáša a urobte si úsudok sami.

Okrem rázneho „nie,“ Ján Krstiteľ otvorene dodal: „Ja som hlas volajúceho na púšti: ‚Vyrovnajte cestu Pánovi,‘ ako povedal prorok Izaiáš.“ A dodáva: On prichádza po mne a ja nie som hoden rozviazať mu remienok na obuvi.“ Je to rozdiel s mojimi, možno aj vašimi postojmi. Neviem ako fráza: volajúceho na púšti, rezonovala v ušiach vtedajších poslucháčov, ale asi to nebolo nič svetoborné.

Teraz si skúsme, za seba, odpovedať na otázku: Kto som? Čítal som peknú myšlienku: „Ak nemáš za čo ďakovať, chyť si pulz!“ Takže chyťme si pulz a a uvažujme, odkedy sme sa „rozpulzovali“. A položme si otázku, dokedy budeme „pulzovať“. Pochopili ste? Ak áno, ďakujme Stvoriteľovi.

Niekde som čítal, že terajšia pandémia by mala ľudstvo viesť k pokore. Neviem či je tomu tak. Nechajme „ľudstvo“ naboku. My sme zodpovední za ľudstvo len v 7,75 miliardtine – toľko nás je. Za seba sme zodpovední 1:1 – teda úplne.

Skúsim odpovedať, kto som. Som 7,75 miliardtina ľudstva, stratený vo vesmíre, ale Boh o mne vie! Ján, tentoraz evanjelista, nám dôverne odkazuje: A teraz, deti moje, ostávajte v Ježišovi Kristovi, aby sme mali dôveru v neho, keď sa zjaví, a aby sme pri jeho príchode neboli ním zahanbení.

Kedy „sa zjaví“? Keď si chytíme pulz (iní nám ho chytia) a...

Turzovka - Vršek, 2.1.2021




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.