Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jer 23, 5-8, Mt 1, 18-24

Prorok Jeremiáš začína 23. hlavu (verše 1–8.) odsúdením zlých pastierov: Beda pastierom, ktorí strácajú a rozháňajú stádo mojej pastviny.

Nasledujú slová potešenia, nachádzajúce sa v dnešnom prvom čítaní, pre zanedbané ovce. Aj keď z Božieho stáda zostane iba zvyšok, Boh ich vyhľadá a budú privedení do svojich pôvodných obydlí tak, že vzbudí Dávidovi spravodlivý výhonok, kráľa, ktorý bude múdro panovať a uskutoční právo a spravodlivosť na zemi.

Tým Pastierom bude Kristus o ktorom prorok hovorí ako o „výhonku“ z Dávidovej rodiny. Sám bude spravodlivý a skrze neho bude nastolená spravodlivosť. Kristus zlomí moc, ktorú uzurpoval satan. V dňoch Kristovej vlády bude v duši pohoda. Samozrejme v tom prípade, ak Krista človek prijme.

Kristova oddanosť poslaniu až na smrť ospravedlnila veriacich a vedie ich k nebeskému šťastiu. Kristus zomrel a vstal z mŕtvych, aby nám dal nádej – to je ten pokoj v duši.

Táto ponuka od Ježiša je oveľa slávnejšia ako všetky predchádzajúce vyslobodenia starozákonného ľudu. Tie spomína Jeremiáš: Už nebudú vravieť: „Ako žije Pán, ktorý vyviedol synov Izraela z egyptskej krajiny,“ ale: „Ako žije Pán, ktorý vyviedol a priviedol potomstvo Izraelovho domu zo severnej krajiny a zo všetkých krajín,“ kam som ich vyhnal, a budú bývať vo svojej krajine.

Nám sa ponuka omnoho viac – vyslobodenie z otroctva smrti. Evanjelium nám dáva vzor, ako sa „vyslobodzovať“ vo sv. Jozefovi. Máme si všimnúť a nasledovať jeho „gavaliersky postoj k Márii: Jozef, jej manžel, bol človek spravodlivý a nechcel ju vystaviť potupe, preto ju zamýšľal potajomky prepustiť. Ten sa dosiahne poslušnosťou k Božiemu slovu. Opäť príklad Jozefa: Keď sa Jozef prebudil, urobil, ako mu prikázal Pánov anjel, a prijal svoju manželku.

Turzovka, 2019

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.