Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 45, 6c-8. 18. 21d-25, Lk 7, 19-23 

Všetci máme možnosť vidieť následky vojny, aj keď sme sa jej priamo nezúčastnili.

Stačilo nám v ostatnom čase sledovať boje v Náhornom Karabachu. Je v človeku túžba po mieri? Mala by byť, ale nie je. Ľudstvo sa skôr riadi heslom: Si vis pacem, para bellum (Ak chceš mier, pripravuj vojnu). Ako na to?

Cirkev chce vychovávať ľudstvo preto z iniciatívy pápeža Pavla VI. (v roku 1967) bol ustanovený Svetový deň mieru, inak nazývaný aj Svetový deň pokoja. Motto tohto posolstva je: „Mier je ovocím spravodlivosti“. Bolo by úžasne, keby sa za myšlienku storočia nepovažovala „snívajúca pieseň Johna Lennona o mieri, ale táto realistická aktivita pápeža Pavla VI.

Je to aj posolstvo Biblie. V žalme (86), ktorý zaznel dnes po lekcii, čítame: Spravodlivosť a pokoj sa pobozkajú. Však krásne a poetické vyjadrenie podstaty pokoja. Iba tam kde je spravodlivosť môže byť pokoj.

Veľmi presne to už dávno vyjadril prorok Izaiáš (prvé čítanie): Roste, nebesia, z výsosti, z oblakov nech prší spravodlivosť. Nech sa otvorí zem a zrodí spásu; a spolu s ňou nech vzíde spravodlivosť. Teraz v advente v tomto slovnom spojení „vzíde spravodlivosť“ – vidíme a očakávame Ježiša – posla spravodlivosti a pokoja.

Práve táto práca na spravodlivosti chýba všetkým tým, ktorí iba rojčia o mieri.

Čo v tom môžeme urobiť my? Vnášaš nepokoj ak sa necháš uprednostňovať, alebo uprednostňuješ? Volá sa to korupcia. Platí to o situácii v rodine, práci, spoločnosti. Nemôže byť pokoj tam, ak tam je nespravodlivosť.

Sv. František Saleský bol vraj v detstve veľký zurvalec. Askézou sa vypracoval na pokojného a vyrovnaného muža, ktorý „najviac sprítomnil lásku a pokoj Ježišovho srdca“ – ako o ňom svedčili súčasníci. Mladík, ktorý ho obdivoval sa ho opýtal, čo by mohol urobiť pre pokoj vo svete. Svätec mu odpovedal: Ticho zatváraj dvere. Má to veľkú symboliku. Treba začať od seba. Tam kde sme my; v rodine, na pracovisku, na internete... máme šíriť pokoj tým, že vytvárame ovzdušie spravodlivosti.

i Učeníci Jána Krstiteľa sa na príkaz svojho duchovného vodcu vybrali za Ježišom s otázkou: Ty si ten, ktorý má prísť, alebo máme čakať iného? Aj my ešte čakáme na niekoho iného, aby nám pomohol budovať pokoj v duši a v našom okolí?

Turzovka, 16.12.2020




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.