Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Narodil sa v Lime v Peru roku 1579. Otec bol Španiel, matka černoška.

Ako chlapec sa vyučil za lekárnika, čo neskôr pri vstupe do rehole dominikánov naplno využil pre chudobných. Viedol prísny a pokorný život a veľmi si ctil Eucharistiu. Zomrel roku 1639.

Z homílie svätého pápeža Jána Dvadsiateho tretieho pri svätorečení svätého Martina de Porres Láskavý Martin

Martin príkladom svojho života dokazuje, že spásu a svätosť môžeme dosiahnuť tou cestou, ktorú ukázal Ježiš Kristus: ak totiž budeme ponajprv milovať Boha „z celého svojho srdca, celou svojou dušou a celou svojou mysľou; a potom ak budeme milovať svojich blížnych ako seba samých“ (porov. Mt 22,37.39).

Keď pochopil, že Kristus Ježiš „trpel za nás a sám vyniesol naše hriechy na svojom tele na drevo“ (porov. 1Pt 2,21.24), zahorel mimoriadnou láskou k Ukrižovanému, a keď rozjímal o jeho nepredstaviteľných mukách, nemohol zadržať nával sĺz. Jedinečnou láskou miloval aj najsvätejšiu sviatosť Eucharistie. Veľa ráz sa utiahol vo svätyni kostola a mnoho hodín sa jej klaňal a túžil živiť sa ňou tak často, ako len mohol.

Ďalej svätý Martin, poslušný povzbudeniam Božského Učiteľa, zahrnoval bratov tou najväčšou láskou, vyvierajúcou z neporušenej viery a poníženého ducha. A ľudí miloval preto, že v nich úprimne videl Božie deti a svojich bratov. A miloval ich aj viac ako seba samého, lebo v svojej poníženosti pokladal všetkých za spravodlivejších a lepších od seba.

Chyby iných ospravedlňoval a odpúšťal aj tie najhrubšie krivdy, lebo bol presvedčený, že on si za spáchané hriechy zasluhuje oveľa ťažšie tresty. Hriešnikov sa všemožne usiloval priviesť k správnemu životu, láskavo sa staral o chorých, chudobnejším obstarával jedlo, odev a lieky. Koľko bolo v jeho moci, pomáhal a staral sa o roľníkov, černochov a miešancov, ktorí v tom čase konali iba nízke služby, takže ho ľud právom nazýval „láskavým Martinom“.

Tento svätý muž, ktorý svojím slovom, príkladom a čnosťou tak mocne pomáhal iným k nábožnosti, dokáže ešte aj teraz obdivuhodným spôsobom dvíhať naše mysle k nebeským veciam. Bohužiaľ, nie všetci chápu tieto nebeské dobrá, ako treba, nemajú ich všetci v úcte. Ba mnohí si ich v zajatí hriešnych radostí nevážia alebo nimi pohŕdajú, alebo o ne vonkoncom nestoja. Kiežby Martinov príklad mnohých spasiteľne poučil, aké príjemné a aké blažené je kráčať po stopách Ježiša Krista a poslúchať jeho božské prikázania!

RESPONZÓRIUM Sir 31, 8. 11a. 9

Blahoslavený je muž, na ktorom niet škvrny, ktorý sa nezháňa za zlatom a neskladá svoju nádej do peňazí a pokladov. * A tak je jeho bohatstvo upevnené v Pánovi.

Kto je to, a budeme ho chváliť? Lebo urobil obdivuhodné veci uprostred svojho ľudu. * A tak je jeho bohatstvo upevnené v Pánovi.

Modlime sa

Milosrdný Bože, svätého Martina si priviedol po ceste pokory do nebeskej slávy; daj, aby sme podľa jeho príkladu pomáhali svojim blížnym v núdzi a chorobe, a tak dosiahli s ním účasť na radosti svätých v nebi. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.