Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Počuť otázku: Už ste to zažili?

Takéto otázky zaznievali na Veľkú noc a zaznievajú aj teraz. Zažil som, že neboli sv. omše pre epidémiu chrípku, ale nie počas veľkej noci. Vtedy to bolo ideologické. Zábavy mohli byť. Takéto Dušičky? Nie, nezažil som. Čo s tým?

Aj tu som zverejnil pred časom kresbu ako Satan hovorí Bohu: „Vďaka koronavírusu som zatvoril tvoje kostoly“. Boh: „Naopak ja som otvoril jeden kostol v každej domácnosti. Reakcia z rodiny: „Podarilo sa nám spolu vytvárať spoločenstvo v rodine. Predtým sa nám to nedarilo“. Možno sa to podarilo mnohým z vás.

Ako so Spomienkou zosnulých? Uctiť si zosnulých nie je podmienené návštevou cintorína. Nemôžme preniesť hroby do rodín! Ale či je potrebné byť pri hrobe, aby sme si ich uctili? Nie! V jednej diskusii, keď som sa takto vyjadril, bol som skritizovaný, že si nectím blízkych. Aby som vás nepohoršil, minulý týždeň som bol 2 x na hroboch rodičov. A aby som vás nepohoršil, že som porušil zákaz vychádzania, bol som na bicykli. A ísť trénovať je dovolené. Nie všetci máte takúto možnosť z rôznych dôvodov. Ale máme možnosť získať dokonca aj plnomocné odpustky, ak sa za nich doma pomodlíme pred krížom, alebo obrazom Panny Márie.

Urobiť zosnulým drahý pomník, ísť na Dušičky na cintorín a krásne vyzdobiť hrob, môže byť márnivosť, ale nemusí, ak je to z lásky a úprimne, nie preto, aby sme sa ukázali. Kráľovstvo Božie – večný život, je totiž kráľovstvo lásky. Nič iné! A ak im prejavujeme lásku – peknou spomienkou na nich, nejakou obetou, modlitbami, tak im pomáhame dozrieť pre Božie kráľovstvo. A to nemusí byť na cintoríne!

Preto zapáľte si doma sviečku – možno celá rodina - a pospomínajte na zosnulých, čo všetko pre vás urobili a za čo ste im vďační. Bude to poučenie pre detí, povzbudenie pre všetkých. A svojim zosnulým povedzte: Šli by sme aj kilometre k vašim hrobom, ale teraz nemôžeme. Keď ja takto poviem matke, ako keby som počul: „Dobre Jožko, ostaň doma, aby si neochorel, nenainfikoval aj iných. Nemusíš sa tak za mnou ponáhľať, máš čas“.

Skúste si urobiť takýto dialóg. Určite to pomôže vám i vaším blízkym zosnulým viac, ako nadávanie na obmedzenia.

Nezabúdajme: Božie kráľovstvo je kráľovstvo lásky.

Turzovka, Vršek, 2.11.2020 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.